Monica Zetterlund er omkommet

Den svenske jazzsangerinde Monica Zetterlund er omkommet efter en brand i sin lejlighed i Stockholm. Politiet bekræfter, at det fundne lig er den kendte skuespiller og jazz-sangerinde. Monica Zetterlund blev 67 år.

Jazzsangerinden og skuespilleren Monica Zetterlund er omkommet efter en brand i sin lejlighed i Stockholms centrum. Hun blev 67 år.

Brandvæsnet blev tilkaldt torsdag sidst på eftermiddagen til Birger Jarlsgatan i det centrale Stockholm, hvor det brændte i en 4. sals lejlighed. I løbet af tre kvarter var branden slukket.

I lejligheden blev der fundet et lig, og politiet har nu fastslået, at den omkomne er Monica Zetterlund.

Sveriges største jazzsangerinde

Monica Zetterlund blev født i Hagfors i Värmland i 1938.

Selv om hun aldrig modtog sangundervisning, regnes hun som en af Sveriges største jazzsangerinder, og hun var stemmen bag en række svenske klassikere.

Som ung og ukendt i anden halvdel af 1950'erne blev København et af hendes afsæt som jazzsanger sammen med blandt andet Ib Glindemanns orkester, inden hendes gennembrud blev en realitet med orkesterlederen Arne Domnerus.

- Monica Zetterlund var i stand til at synge sig ind i mange forskellige genrer og samtidig være personlig. Hun var Sveriges bedste stemme nogensinde, siger KulturNyts musik-journalist Claus Vittus.

Optrådte med Thad Jones og Bill Evans

Monica Zetterlund optrådte med store jazznavne som Thad Jones, Stan Getz og Bill Evans.

- Hun startede med de svenske folkeviser, men selv store jazz-personer blev fascineret af hendes stemme, fortæller Claus Vittus om Zetterlund, der i 1963 vandt det europæiske musikgrandprix med sangen "En gång i Stockholm".

I 1996 var hun på "afskedsturné" som turnerende musiker og i 1997 var hun med på den danske bassists Niels-Henning Ørsted Pedersens plade "This is all I ask".

På film demonstrerede Monica Zetterlund store evner inden for skuespilkunsten. Hun er nok bedst kendt for sin rolle, som den forfulgte, men ukuelige skøge i "Udvandrerne" og "Nybyggerne", om fattige svenskeres udvandring til Amerika.

I 1992 spillede hun med i det danske komikerpar Wikke og Rasmussens film Russian Pizza Blues.

Facebook
Twitter