Morgenandagten fjernes fra almindelig radio

Fra november bliver det ikke længere muligt at lytte til morgenandagten i almindelig radio. Den sendes fra da af kun på DAB-radio. Beslutningen møder skarp kritik.

Det historiske DR P2 radioprogram Morgenandagten med dagligt 38.000 lyttere bliver fjernet fra den almindelige sendeflade, når radiokanalerne P1 og P2 til november bliver lagt sammen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det vedtog DR's bestyrelse på sit møde i går. Beslutningen kommer knap halvanden måned efter, at kristendommen blev skrevet ind som en del af Danmarks Radios public service-forpligtelser. Ifølge en note i den nye servicekontrakt indbefatter DR's forpligtelse "dækning af morgenandagt".

Debattør: beslutningen er oprørende

Men den forpligtelse svigter DR fuldstændig med beslutningen om at flytte den daglige andagt fra den almindelige FM-radio til den digitale DAB-radio. Det mener debattør og tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet Sven Ove Gade, der blandt andet har skrevet en bog om folkekirken og missionsbefalingen. Han kalder beslutningen for "oprørende".

- Det er indlysende, at det er en svækkelse af DR's rolle som formidler af den kristne kulturarv, og beslutningen viser, at DR behandler sin forpligtelse i forhold til kristendommen særdeles løsagtigt. Det forekommer at være en hån imod de mange trofaste lyttere af morgenandagten, hvoraf mange ikke har en DAB-radio. For mig at se er det udtryk for, at man får et stadig mere overfladisk forhold til kristendommen i DR, siger han.

14.000 underskrifter i protest

Kritikken bakkes op af den kristne seer- og lytterforening KLF, Kirke & Medier, som har indsamlet 14.000 underskrifter i protest mod fjernelsen af Morgenandagten.

- Det er en meget beklagelig beslutning. Var man en kommerciel kanal og afhængig af lyttertal, var det til at forstå, men som public service-station er det utroligt, at man ikke har råd til at være lidt mindre afhængig af tal. Hele tiden oplever vi, at kirkestoffet i DR betragtes som noget, man har lov til at behandle lemfældigt. Det accepterer vi simpelthen ikke. DR's public service-krav er ikke opfyldt ved, at man lægger kirkestoffet over på nichekanaler som DAB, siger landsformand Lars Peter Melchiorsen.

Mange vil blive afskåret

Ifølge lektor i informations- og medievidenskab Per Jauert "skal man ikke være medieforsker for at regne ud, at mange lyttere i praksis bliver afskåret fra at lytte til morgenandagten":

- Det er ganske givet, at radio for de fleste danskere er ensbetydende med FM-radio, og ud af den tredjedel af befolkningen, der har DAB-apparater, er det sandsynligvis de yngre årgange, der udgør den største andel.

Kritikken preller af på DR-direktør

Men kritikken preller af på direktør for DR Danmark, Inger Bach, som påpeger, at Morgenandagten fremover både kan høres på den digitale radio og på DR 2.

- Det er simpelthen ikke korrekt, at vi ikke tager kristendommen alvorligt. Vi har en lang række produktioner, som markerer det flot. Og jeg deler ikke den holdning, at folk over 60 år ikke kan finde ud af at betjene en DAB-radio. Man behøver for så vidt heller ikke en radio - man kan bare tænde for fjernsynet, siger hun.

Kilde: Ritzau

Facebook
Twitter