Museer drukner i danefæ

Museerne er ved at blive begravet i flinteøkser, vikingemønter og bronzesmykker. Der er aldrig blevet fundet så mange fortidslevn som i de seneste fem år.

Museerne er ved at blive begravet i flinteøkser, vikingemønter og bronzesmykker. For aldrig er der blevet fundet så mange fortidslevn i den danske muld som i de seneste fem år, lyder det fra museumsfolk. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Vi har aldrig modtaget så meget danefæ som i dag. Vi er ved at drukne i fund i en sådan grad, at vi har store problemer med at nå alle de sager, der kommer ind. Det er positivt, men også en vældig udfordring, siger museumsinspektør på Nationalmuseet Peter Vang Petersen, der siden 1983 har taget imod oldtidsfund på museet.

Generel stigning

I 2010 erklærede Nationalmuseets Oldtidsafdeling 547 genstande for danefæ mod 375 genstande i 2005.

Og selvom det svinger fra år til år, er tallet generelt opadgående, og i øvrigt slet ikke dækkende.

For de mange fund, der bliver gjort, da museet kun vælger at registrere udvalgte repræsentative stykker og sjældne fund.

Vigtigt at genstandene kommer frem

Men selvom det giver museerne ekstraarbejde, understreger Peter Vang Petersen, at det er vigtigt, at genstandene kommer frem i lyset:

- Det er et hårdt liv at være oldsag i pløjelaget. Det er kun guld, der kan tåle det. Glas, metal, keramik og i særdeleshed rav bliver hurtigt ødelagt af at blive udsat for vind og vejr: temperaturskift, sol, ilt og andre nedbrydende kræfter.

Bedre detektorer

Forskerne peger på flere årsager til den voldsomme stigning i antallet af fund. Dels at der bliver pløjet dybere, dels - og ikke mindst - de mange hobbyarkæologer, der afsøger jorden med stadigt bedre metaldetektorer.

- Tidligere blev der en gang imellem fundet en enkelt genstand med metaldetektor. I dag er mere end 90 procent af det, vi får ind, fundet ved brug af elektroniske pilekviste, siger Mogens Bo Henriksen, museumsinspektør på Odense Bys Museer.

Han kalder de mange fund for "overvældende".

- Jeg skal love for, at vi kan mærke det. Det kræver tid og ekstra ressourcer at registrere alle de nye fund, og vi skal jo også have ny viden ud af det, siger museumsinspektøren, der netop er blevet frikøbt en hel måned for blandt andet at se nærmere på fynske detektorfund fra Jelling-dynastiet tid.