Skagens Museum og Nivaagaards Malerisamling har i den seneste tid gjort noget, som velrenommerede museer aldrig ville have gjort.
På væggene har de to museer helt bevidst - side om side med nogle af landets mest værdifulde malerier – valgt at hænge ét falskt maleri. De i alt to falske malerier har spillet hovedrollerne i de to DR1-programmer ’Kunsten at blive snydt’, hvor forskellige hold har forsøgt at finde frem til det falske værk blandt 10 malerier.
DR1-programmet har fået flere danskere til at gætte med. Det fortæller Andrea Rygg Karberg, der er museumsdirektør på Nivaagaard Malerisamling, hvor ’Kunsten at blive snydt’ foregik i det program, der bliver sendt i går.
Mange har fundet det falske maleri
Museet har valgt at fortsætte konkurrencen efter optagelserne, så gæsterne også har kunnet gå på jagt efter den falske kopi blandt ti malerier. Når gæsterne har udvalgt det, de mener, er kopieret, har de lagt deres bud på det falske maleri i en boks. Og i dag finder museet en vinder blandt de rigtige besvarelser.
- Der har været mange besøgende, og nogle er endda kommet forbi flere gange, siger hun.
Noget tyder på, at gæsterne på Nivaagaard Malerisamling faktisk er ret gode til at spotte et falskneri. For indtil videre har omkring en tredjedel af gæsterne gættet rigtig, siger Andrea Rygg Karberg.
Museet udstiller værker fra den danske guldalder. Derfor har mange af malerierne i løbet af årene fået patina, som kan være svært at efterligne på kopien. Men hun fortæller, at det glæder hende, at så mange gæster har gættet rigtig.
- Jeg synes, moralen er god. Der er nogle, der kan se forskel, og selvom kunstneren, der lavede kopien, havde håbet, at mange ikke kunne se forskel, så synes jeg, det er godt, at det er svært at kopiere et værk, siger museumsdirektøren.
Børnene var gode
På Skagens Museum, som var vært på den første udsendelse, har man også valgt at udstille den falske kopi. Dog har museet valgt at skrive, hvilket maleri der er det falske.
- Efter udsendelsen var blevet sendt, har vi valgt at sætte kopien op. Mange er siden kommet forbi for at se, om de kunne se forskel, siger Niels Bünemann, der er kommunikationschef på Skagens Kunstmuseer.
Han mener, at kopien er godt lavet, og derfor overraskede det ham, at der var forholdsvis mange børn, der gættede rigtig, da holdene fra ’Kunsten at blive snydt’ var forbi.
Skagens Museum vil have det falske maleri hængende frem til efter sommerferien, så gæsterne kan se nærmere på malerierne og teknikken bag.
Du kan se ’Kunsten at blive snydt’ på dr.dk/tv.