Museum udstiller omstridt Vuitton-maleri

Museum i Herning viser det omstridte maleri "Darfurnica", som Louis Vuitton bekæmper i retten. - Vi frygter ikke for Louis Vuitton, siger museumsdirektør.

Mens den danske kunstner Nadia Plesner er blevet pålagt dagbøder på 37.000 kroner for at vise sit omdiskuterede maleri "Darfunica", har Hernings museum Heart nu besluttet at udstille billedet.

- Det gør vi gerne. Vi frygter ikke for Louis Vuitton, siger Holger Reenberg, der er direktør på Hernings museum Heart.

- Der er noget principielt i sagen, når et privat firma ønsker at lægge begrænsninger på, hvad kunsten må udtrykke sig om. Brands som Louis Vuitton er en del af virkeligheden, og man kan ikke lægge begrænsninger på, hvilke dele af virkeligheden, kunstnere må beskæftige sig med, siger han til DR Kultur.

Underernæret dreng med Vuitton-taske

Grunden til balladen om Nadia Plesners maleri er en lille afrikansk dreng midt i billedet. Han er nøgen, underernæret - og bærer en Louis Vuitton-taske på sin venstre arm.

Rundt om drengen rider uniformerede mænd med geværer, landsbyer er i brand - og Victoria Beckham lufter sin håndtaske. Billedet er en opdateret version af Picassos "Guernica"-maleri, der var en kommentar til den spanske by Guernica, der blev bombet i 1937 - i Nadia Plesners version handler det blot om problemerne i Darfur og om pressens interesse i kendisser frem for verdens problemer.

Men Louis Vuitton var ikke glad for den fremstilling af sin taske, og ved en hollandsk domstol blev Nadia Plesner - der er kunststuderende i Holland - pålagt dagbøder på 37.000 kroner for at udstille billedet eller vise det på sin hjemmeside.

Maleriet er beskyttet i Herning

Nadia Plesner selv er begejstret for Hearts beslutning om at udstille maleriet.

- Det er det mest fantastiske, der overhovedet kunne ske. For det første fordi, det er et museum, som støtter op om det her som et værk. Derudover er det også mere beskyttet der. Louis Vuitton har prøvet at beslaglægge det, så udstillingen i Herning betyder, at maleriet er i sikkerhed indtil videre, siger hun til DR Kultur.

Vuitton: det er en misforståelse

Ifølge Nadia Plesner ser det også ud til, at Louis Vuitton er på tilbagetog.

I Holland er sagen blevet en stor medienyhed, og til hollandsk tv har en advokat fra Louis Vuitton kaldt sagen for "en misforståelse".

- Det kunne tyde på, at de er nervøse for den opmærksomhed, og at det er gået op for dem, at de er gået over stregen. Jeg håber, det betyder, at de er nødt til at trække sig tilbage, så jeg slipper for at betale alle bøderne og kan vise mit maleri.

Indtil videre har Louis Vuitton dog ikke taget kontakt til Nadia Plesner. Næste gang de to parter mødes er derfor om to uger i retten, da Nadia Plesner har anket dommen om dagbøderne.

Facebook
Twitter