Museumsdirektør begræder Per Kirkebys død: Han var den største i et århundrede

- Jeg føler, at det er en helt epoke i dansk kunst, som er slut, siger Jacob Thage fra Museum Jorn.

Per Kirkeby var med til åbningen af udstillingen "Per Kirkeby Komplet" på Museum Jorn i 2015. Her er han i selskab med sin gamle rejsekammerat sin gamle rejsekammerat professor Minik Rosing. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Kunstneren Asger Jorn havde en meget stor betydning for Per Kirkeby. Så stor en betydning, at han donerede hele sit arkiv til Museum Jorn i Silkeborg få måneder inden sin død.

Men Per Kirkeby betød også meget for Museum Jorn, for ifølge museumsdirektør Jacob Thage har den afdøde kunstner en helt speciel plads i dansk kunsthistorie.

- Jeg føler, at det er en helt epoke i dansk kunst, som er slut med Per Kirkebys død. Han er en af de kunstnere, der virkelig har betydet noget, og efter min mening var han den største danske kunstner i det 20. og 21. århundrede, siger han.

Familien til Per Kirkeby bekræftede dødsfaldet her til aften over for Politiken. Og der er ingen tvivl om, at Per Kirkeby vil blive savnet i miljøet omkring Museum Jorn, hvor han har befundet sig de seneste mange år.

Læs også

Kunstneren Per Kirkeby er død

- Vores samarbejde med ham har været fuldstændig fantastisk. For nylig har han givet hele sit arkiv med en masse fantastiske kunstværker til museet, så vi i fremtiden har Kirkeby og Jorn samlet under et tag. Det er forfærdeligt, at han er væk, fordi han har betydet utrolig meget for os og altid været utrolig generøs, siger Jacob Thage, der også sender sin dybeste medfølelse til hans familie.

Loading preview...

Evnen til at overgå sig selv

Hvad var det i dine øjne, som gjorde Per Kirkeby så unik?

- Han repræsenterer det bedste af det nordiske kunst, styrken, gennemslagskraften, men også det romantiske. Og så har han altid været drevet af en lyst og en evne til at overgå sig selv hele tiden, siger museumsdirektøren.

Per Kirkeby har været meget syg i et stykke tid. Hvilke overvejelser har I gjort jer om en hyldest til ham?

- Vi er på vej med en stor udstilling om hans murstensskulpturer, som åbner til efteråret. Det er en udstilling, som har været flere år undervejs, og som vi ved, at han var meget glad for. Med denne her sørgerlige nyhed, så er jeg trods alt glad for, at vi kan hylde ham, som han fortjener, siger Jacob Thage fra Museum Jorn.

Loading preview...

Per Kirkebys blå bog

  • Født: 1938

  • Uddannet geolog

  • Har som kunstner udtrykt sig som maler, digter og meget mere.

  • Har været med Den Experimenterende Kunstskole, den internationale

  • gruppe Fluxus og i filmgruppen ABCinema.

  • Har blandt andet udsmykket Den Sorte Diamant, Geologisk Museum og Operaen i København.