10 år siden L.O.C. væltede Roskilde med Nephew: Jeg lavede faktisk en fejl i sangen

Publikum kom egentlig for at høre Nephew, men fik sig en kæmpe overraskelse, da L.O.C. kom ind på scenen og sang med på nummeret 'Hospital'.

- Interkom støj

- Yo - ka’ I høre mig, det føles som om jeg falder ud

- Interkom, kom ind

- Intet signal herfra, men jeg kalder nu!

I år er det 10 år siden, Liam O'Connor, bedre kendt som L.O.C. tog sine første skridt på Orange Scene på Roskilde Festival, da han gæsteoptrådte sammen med Nephew til nummeret 'Hospital', som du kan se i videoen herover.

Fansene skreg og var ellevilde med overraskelsen. Da L.O.C. begyndte at rappe 'Roskilde kan I høre mig' svarede publikum spontant igen med et massivt 'JAAAAAA'.

Og koncerten blev da også en kæmpe oplevelse for L.O.C selv.

- Jeg var mega nervøs, inden jeg skulle inden på scenen. Normalt synes jeg selv, jeg har overskud og føler, jeg har styr på mit lort, men i og med sangen var så ny, så var jeg ret nervøs, fortæller L.O.C. om minutterne før han skulle optræde med Nephew.

Simon Kvamm ringede ud af det blå

Nummeret 'Hospital' er med på Nephews album fra 2006 'Interkom Kom Ind', men på Roskilde i 2007, var det første gang, nummeret skulle spilles offentlig med L.O.C. som gæst.

Det var desuden L.O.C.s første gang på Orange Scene.

Et tilbud han fik fra Nephew kort tid inden koncerten.

- Altså jeg var løbet ind i drengene fra Nephew mange gange, men så pludselig helt ud af det blå ringede Simon (Kvamm, forsanger i Nephew, red.) en eller to uger før koncerten og spurgte, om jeg havde lyst til at komme med, fortæller L.O.C.

Simon Kvamm fortalte L.O.C., at det var nummeret 'Hospital' de gerne ville have ham til at medvirke på og spurgte i samme omgang, om han kunne skrive noget tekst til det.

Det var stort, da Nephew skulle lukke og slukke på Orange Scene fredag nat på Roskilde Festival 2007 - og det blev ikke mindre, da L.O.C. pludselig kom på scenen. (Foto: © Kristian Sæderup, Scanpix)

Så L.O.C. skrev en rap han synes, ville passe ind - og det var det. Indtil Simon Kvamm ringede dagen før de skulle optræde på festivalen.

- Han ville være sikker på, jeg havde forstået, hvad sangen handlede om: At hans bedstefar lå på hospitalet. Jeg troede jo egentlig bare, det var en af hans metaforer for noget andet, men jeg sagde: Ja, ja!, husker L.O.C.

- Og så ville Simon gerne have, jeg skulle rappe indimellem teksten i versene, og jeg sagde, at det var også det, jeg havde tænkt. Jeg løj faktisk helt vildt for ham, for det var det slet ikke. Og så brugte jeg de næste 24 timer på at sidde at terpe og skrive noget helt andet, griner L.O.C.

En fejl i andet vers

På selve dagen for koncerten skulle L.O.C. så møde op i Amager Bio og øve nummeret igennem med Nephew.

- Vi spillede det kun igennem to gange. Det var det. Og jeg følte ikke, jeg kunne give mig helt hen i omkvædet, fortæller L.O.C.

Og derefter var det stort set direkte af sted til Roskilde Festival. Inden han skulle på, gik L.O.C. rundt og øvede sig igen og igen på de to vers, han skulle rappe med på.

- Da jeg skulle ind, koncentrerede jeg mig om at huske det hele. Jeg lavede faktisk en fejl i andet vers. Jeg tror bare, jeg mumlede et eller andet, griner han.

Troede ikke der ville komme nogen

Bandet Nephew husker også tydeligt koncerten for 10 år siden. Det var også deres første gang på Orange Scene, og de var, ligesom L.O.C., meget nervøse.

- Jeg kan huske, at vi snakkede om, at der slet ikke ville komme nogen til vores koncert. Vejret var jo simpelthen så ringe!, fortæller Kristian Riis, der er guitarist i Nephew.

Ligesom for L.O.C. var det også Nephews første gang på Orange Scene i 2007, og det var en stor oplevelse, fortæller Kristian Riis, der er guitarist i bandet. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Men det gjorde der. Der kom faktisk rigtigt, rigtigt mange. Og publikum var med fra start til slut. Men for et band, der havde fået det helt store gennembrud bare få år forinden, var det en nervepirrende oplevelse.

- Hvis du ser den optagelse i dag fra koncerten... Vi vinker, da vi kommer ind til publikum. Vinker! Det er da noget, man gør til sin bedstemor eller sådan noget. Men vi anede jo ikke, hvad vi skulle gøre. Vi havde aldrig stået på den scene før, og vi virkede nok ikke særligt rockstjerne-agtige, siger Kristian Riis.

Det er der nu sikkert en del blandt publikum, der vil erklære sig uenige i efter alt at dømme, når man ser den 10 år gamle optagelse.

Og at L.O.C. så dukkede op til det sidste nummer, gjorde det bare endnu vildere.

Om det valg siger Kristian Riis:

- Vi havde snakket om, at vi synes da ham der L.O.C., han var da meget fed. Så vi ringede til ham, og det ville han gerne. Og inden Amager Bio havde vi faktisk en 'øver' i Aarhus. Og her kom han så ind, og så lagde han det bare fuldstændigt ned. Vi var sådan lidt: Wow! Det her nummer fik pludselig en ny dimension.

En kæmpe succes

Nummeret blev en kæmpe succes efter koncerten på Roskilde. En langt større succes end L.O.C. havde regnet med.

Så da han blev ringet op og spurgt, om han var med på, det skulle udgives som live-dvd, tænkte han ikke videre over det.

- Jeg tænkte faktisk: Fuck det, det er en liveversion. Dem er der ingen, der hører. Men det var der så. Og det eneste, jeg hører nu er den fejl, jeg lavede, griner L.O.C.

Han er dog enormt glad for, at nummeret er blevet filmet, så han efterfølgende har kunnet se det.

- Det var en syret oplevelse. Det hele gik lidt stærkt, men energien var der ligesom, og det hjalp at at råbe ud til publikum. Og jeg tror ikke, jeg ville have det så tydeligt i erindringen, hvis ikke, det var blevet optaget, så jeg kunne se det igen, siger han.

Publikum var ellevilde, da L.O.C. pludselig dukkede op på scenen og sang med på 'Hospital'. (© dr)

'Folk må gerne savne én'

Siden Roskilde har L.O.C. optrådt med Nephew flere gange, både på Roskilde igen i 2010, men også på blandt andet Skive Festival og Grøn Koncert.

- Vi har fået det ud af det nummer, vi kunne, kan man vist godt sige. Og så fik jeg selv lov til at stå på Orange Scene i 2008 og 2011, og det har været fedt, siger den danske rapper.

Sidste år udkom hans 10. studiealbum 'Anno XV', som er et 15-års jubilæumsalbum, der indeholder de største hits fra hans tidligere albums - inklusiv 'Hospital' naturligvis.

- Jeg har besluttet mig for, at jeg ikke skal skynde mig så meget længere med at udgive nyt. I dag føler jeg mig priviligeret nok til at tage det lidt mere roligt.

- Jeg har været i gang så længe nu, at nu kan jeg godt være lidt 'ikke til stede'. Man skal jo også give folk muligheden for at savne én, griner han.