150-året: Her er fem af Carl Nielsens bedste sange

Komponisten Carl Nielsen ville i dag være fyldt 150 år. P2-journalist Jens Cornelius guider dig her til fem af Carl Nielsens bedste værker.

Den kendte danske komponist bliver i dag fejret over hele landet i anledning af hans 150-års fødselsdag. Her er et bud på fem af fynboens bedste sange. (Foto: UKENDT © Scanpix)

Der er talt meget om Jens Vejmand som den sang, der overraskende viste Carl Nielsen, at hans musik tog fat i folket.

Den er det 20. århundredes vigtigste danske sang alene af den grund, men især fordi den gav Jeppe Aakjærs socialpolitiske tekst vinger og spredte et stærkt budskab til hele samfundet. Men måske skulle vi springe den over på listen og i stedet vælge for eksempel: (Klik på titlen og høre melodien til hver enkel sang)

1.) Jeg ved en lærkerede

(© (Foto: Aureusbay ©))

En helt enkel og utrolig sangbar melodi. Kan synges i børnehaven og rummer alligevel voksne perspektiver. Bruger man Carl Nielsens originale klaverakkompagnement bliver det til klassisk musik i miniaturestørrelse.

2.) Solen er så rød, mor

(© (Foto: Bjørn Funke ©))

Igen en ”børnesang” med store dybder. Melodien rummer digtets spænding mellem angst og trøst, mellem spørgsmål og svar. Balancen er hårfin, og derfor er sangen så bevægende.

3.) Den danske sang er en ung blond pige

(© 'Landevej ved Fåborg' Harald Giersing)

Her hører man den uimodståelige, livsglade Carl Nielsen. En hymne til sproget og sangen, hvis første linje er som to jubeludbrud: Den DAN-ske sang er en UNG blond pige! At synge den i fællesskab er fuldkommen magisk.

4.) Som en rejselysten flåde

(© Foto: Jan Johansen)

Teksten af Helge Rode er en højstemt nationalhyldest, og Nielsens melodi er tilsvarende pompøs – dog med en interessant tvivl indlagt på halvvejen og med en fredsommelig afslutning, for han er aldrig krigerisk. Den kunne være helt forrygende som dansk nationalsang.

5.) Tit er jeg glad og vil dog gerne græde

(© Foto: Ed Schipul ©)

”En melodi skal ligge som støbt om teksten”, sagde Carl Nielsen. Han ville gøre gode danske digte sangbare, og med sin melodi til B.S. Ingemanns smertelige, minimalistiske vers overgår han selv den bedste singer/songwriter. Tænk at så få takter kan grave så dybt i hjertet.

Ønsker du at blive klogere på Carl Nielsen og hans virke kan du også besøge DR's skoletemasite om komponisten her.

Fra kl. 19.25 til 22.50 sender DR K fire programmer om Carl Nielsen - blandt andet spiller DR Symfoniorkestret en gallakoncert i anledning af hans 150-års fødselsdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk