2 fantastiske sange om kærlighed ifølge Niels Skousen. Og en han fandme godt selv ville have skrevet

Der er en sang fra 1972 som den danske sangskriver Niels Skousen meget gerne ville have skrevet selv.

(Foto: Andreas Hüttel)

Med 73 år bag sig har Niels Skousen musikminder, der rækker længere tilbage end de flestes.

Den danske sangskriver pladedebuterede med Skousen & Ingemann og 'Herfra hvor vi står' i 1971, og er en af de mest erfarne sangskrivere i Danmark.

SNu er han aktuel i podcastserien 'Elsker dig for evigt', hvor DR har udfordret ham til at skrive en kærlighedssang.

Blandt Skousens egne kærlighedsfavoritter er en dansk klassiker fra 1956.Herunder kan du læse mere om den og de to andre kærlighedssange, Niels Skousen har et helt særligt forhold til.

Grethe Ingmann: Slentre gennem regn

- Den hørte jeg om søndagen, når jeg skulle hjælpe min mor med at vaske op efter middagen. Vi hørte Giro 413, og den her sang stammer helt sikkert fra Giro 413, lytternes ønskeprogram.

- Det er den der forstadslængsel, som sangen også repræsenterer for mig. Hvad skal der ske? Hvad skal jeg ud i? Jeg var 12-13 år og var ikke rigtig begyndt på noget, og jeg var helle ikke færdig med noget.

- Jeg stod bare der i mine korte bukser om sommeren, og dengang gik man stadig med knickers om vinteren. Jeg gik i skole og kiggede på pigerne i klassen og tænkte på, hvordan jeg skulle nærme mig dem. Det handler den sang også om.

- Det er en typisk kærlighedssang, som handler om alt det, man ikke har, alt det man gerne vil have. Og hvor kunne det være godt, hvis det var anderledes, end det er.

Johnny Cash: Rose Of My Heart

- Der har vi jo en stemme, der taler til os gennem ordene, der virkelig får vægt igennem hans stemme. Det er så personligt. Du er aldrig i tvivl om, at det er Johnny Cash.

- Den repræsenterer det helt store ideal fra 50’erne. Kernefamilien. Kerneidyl. Det var så hot i 50’erne. Det var virkelig kernefamiliens 10 år, og det var selvfølgelig efter krigen, hvor familier var blevet splittet op. Der var jo familier i det meste af verden, der var blevet revet i stykker på grund af krigen. Inklusiv min egen familie.

- Det er kerneidyl med mand, kone, børn, hus, hjem, opvask, rengøring, dørmåtte og alt det der. Man tror jo virkelig på drømmen og tænker: Hold kæft hvor må det være skønt. Det må være en lang, dyb og næsten evigtvarende kærlighed. Lige fra kirkegulvet, ud af døren og ud i livet. Og gudskelov for det. I medgang og modgang.

Lou Reed: Perfect Day

- Her er vi virkelig inde I kærlighedens hjertekammer. Det drejer sig om liv og død, ikk? Der er noget lige-før-døden over det. Kærligheden kan være en stor hjælp for os mennesker på randen af fortvivlelsen. Det er man jo her, på randen af fortvivlelse. Det er helt utroligt, at hans stemme knækker. Det er simpelthen så stærkt.

- Den har den her tristesse over sig. Den handler om en dagligdagsfase. 'You just keep me hanging on'. Hvis det ikke var for dig, så ved jeg ikke, hvordan det ville gå. Jeg hænger kun lige på. Det er en meget kompleks sang. Den siger også, at ’du fik mig til at glemme, hvem jeg var’, og at ’jeg ikke er så dårlig, som jeg måske er’.

- Der er også noget kristent over den. Eller i hvert fald noget karma. Du skal høste som du sår, og det passer jo også i kærlighed. Det ligger der en sandhed i.

- Den sang ville jeg fandme godt have skrevet.

FacebookTwitter