3 kærlighedssange der fylder i Katinkas liv: Den mærkelige, den ensomme og den til fosterstillingen

Forsangeren i kvartetten 'Katinka' har tre sange, der giver markante udslag på følelsesbarometret.

26-årige Katinka Bjerregaard har et særligt forhold til et af Radioheads helt store hits. (Foto: Andreas Hüttel)

Sange er følelser. Nogle gange stærke følelser.

Især et nummer får 26-årige Katinka Bjerregaard, sanger og sangskriver i kvartetten 'Katinka', til at tænke på uforløst og ulykkelig ungdomskærlighed.

Det fortæller hun om i podcastserien 'Elsker Dig For Evigt', som du kan høre herunder:

Og du kan læse om den og de to andre sange, som Katinka har et særligt forhold til, herunder.

Radiohead, Creep (1992)

Minder Katinka om hendes første virkelig uykkelige kærlighed. Hun hørte ifølge eget udsagn Radiohead-hittet tusindvis af gange foran spejlet, da hun gik i 1.g. Dengang hun havde dreadlocks og en piercing i øjenbrynet.

- Det får mig til at tænke på ham der kommunisten, jeg var så forelsket i. Det var virkelig den første dødsforelskelse. Jeg tænker på ham, når jeg hører den sang, men jeg tænker også på den følelse og på den her slags kærlighed, der nok aldrig nogensinde bliver så ekstrem igen.

0:00

- Han var så spændende og fascinerende, og på en eller anden måde var det mig, der var ’the creep’, for jeg synes bare, at han var så perfekt. Jeg kunne ikke tænke, jeg kunne ikke spise, jeg kunne ikke noget som helst. Lige pludselig gav ’you are just like an angel, your skin makes me cry’ mening. Jeg var helt overvældet.

- En nytårsaften tog jeg mod til mig. Jeg havde høje hæle på. Og en lille sort kjole jeg havde lånt af min veninde. Jeg havde drukket rigtig mange vodka-appelsinjuice i hvide plastikkrus, og jeg var nok lidt fuld, men jeg gik over og kyssede ham. Jeg blev afvist og løb ud i den mørke nytårsnat.

- Det kan godt være, at det ikke var en succes, men jeg havde gjort noget aktivt for at tage noget, jeg gerne ville have. Jeg vil ikke være statist.

Anne Linnet, Mit hjerte hamrer (1986)

Katinka har – ifølge hende selv – samlet på kærlighedskvaler, og i perioder med hjertesorger, har Anne Linnets fortolkning af Tove Ditlevsen været perfekt at ligge i fosterstilling til.

- Det er en sang, som jeg har kendt i rigtig mange år, men det var først, da jeg selv begyndte at skrive sange, at jeg forstod, hvad hun fortæller om, og hvad det er, hun er fanget i.

- ’Alligevel går jeg ikke, for lidelsen er en lænke, der bringer den magiske vellyst, lykken aldrig kan skænke’. Hun sidder og kigger på sin elskede, der er sammen med en anden. Og hun kan ikke komme ud af det. Hun sidder fast og føler den lidelse næsten som en rus.

0:00

- Jeg har aldrig forstået det med at kalde sig et lykkeligt menneske. Det tror jeg ikke på. Jeg elsker den der bølge af lykke, men der er et eller andet med den bølge af smerte og sorg, som kan rykke organerne fuldstændig rundt i ens krop.

Damon Albarn, The Selfish Giant (2014)

For Katinka beskriver sangen den ensomhed, der også kan være mellem mennesker. Og at man kan føle sig ensom sammen med mennesker, der egentlig skulle være tæt på.

- Den er anderledes end mange andre kærlighedssange, for den har det her med, at man ikke kan gøre noget. Jeg kan ikke redde os. Jeg kan ikke redde vores relation. Der er noget rundt om os, der har ødelagt det. Al vores computer og telefon ødelægger vores fysiske relationer, fordi vi bliver så vant til at kigge på en skærm.

0:00

- Der findes mange typer kærlighedssange, og jeg lægger mig altid over i det sørgelige, hvor jeg ikke kan få det, jeg gerne vil. Eller hvor noget gør ondt på mig. Nu har jeg fået en kæreste for første gang i mit liv, og hvordan skal jeg forholde mig til det?

- Skal jeg så skrive sange om ham, og om hvor forelsket jeg er. Det er en anden slags kærlighed. Den kærlighed, man godt kan få, smager bare anderledes end den kærlighed, man kigger efter.

Elsker dig for evigt

  • DR har fået 12 af Danmarks stærkeste sangskrivere til at skrive en ny kærlighedssang.

  • I podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' følger vi tilblivelsen af numrene. Serien udkommer hver fredag kl. 10. Første gang var den 1. december.

  • Serien afsluttes med en stor koncert i DR Koncertsal på Valentinsdag den 14 februar med de sange, der er blevet lavet i løbet af serien.

  • Solisterne bliver akkompagneret af musikere fra DR’s ensembler, DR Pigekoret og et husorkester til koncerten.

  • Hvis du vil med til koncerten, kan du købe billetter på dr.dk/koncerthuset. Billetsalget begyndte den 1. december klokken 10.

  • Koncerten sendes også direkte på P6 Beat og DR3.

FacebookTwitter