30-årige Jonas vil beskrive det ubegribelige med musik: Man kan jo ikke se kærlighed på en CT-scanning

Sangeren fra Hymns from Ninevehs stiler højt i sin sangskrivning og har accepteret, at det perfekte ikke findes.

- Hvordan skal jeg sige det? Mine ord vil ikke meget sige, når jeg vil gribe om det ubegribelige.

Ordene kommer fra Jonas H. Petersen. Manden bag Hymns from Nineveh. De skal ses som en slags 'disclaimer'.

For den 30-årige sangskriver ved godt, at det var en voldsom opgave, han tog på sig, da DR i forbindelse med podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' udfordrede ham til at skrive en kærlighedssang.

Han ville beskrive kærlighed i hele sit abstrakte væsen.

- Det er ubegribeligt, men jeg har prøvet at gribe om det, siger Jonas H. Petersen.

Et lyskys

Det ambitiøse forsøg har fået navnet 'Lyskys'. En sang med referencer til andre abstrakte tekster, blandt andre fra Jørgen Leths 'Det Perfekte Menneske'.

"Tæt ved mit hjerte er der et billede, som ingen kan tage", synger Jonas H. Petersen. Og hvad betyder det så?

(Foto: Andreas Hüttel)

- Det er jeg ikke sikker på, men jeg ved, at det prøver at gribe om tro, håb og kærlighed, siger sangeren.

Og hvad er et lyskys?

- For mig er det et Søren Ulrik Thomsen-ord, svarer Jonas H. Petersen, der ligesom den 61-årige digter efterlader god plads til fortolkning.

Håbet er, at ordet kan bringe os et skridt længere i projektet med at finde svar på, hvad kærlighed er.

Selv om det er ambitiøst, erkender Jonas H. Petersen, der insisterer på at sigte højt.

- Hvis man ikke kan gøre det engang imellem, så kan man lige så godt pakke sammen. Det er jo noget af det, vi har sangene til, siger Jonas H. Petersen.

Ufuldkommen sangskriver

Han har ikke lyst til at pakke sammen. Så hellere kaste sig ud i projekter med at beskrive følelser, som ord som regel kommer til kort overfor.

For sangskrivning handler for Jonas H. Petersen om intuition. Og om at kaste sig ud på dybt vand.

- Noget af det magiske ved sangskrivning er, at man skaber noget, der ikke findes endnu. Og det kræver en stor tro på, at ens intuition har ret, når man tager et spring ud i fremtiden, siger han.

Men når der er tro, er der også tvivl.

Se Jonas Petersen forklare om 'Lyskys'. Artiklen fortsætter under videoen:

- Der er 100.000 valg og fravalg i sangskrivning, så intuitionen skal være fin i hvert eneste valg. Når jeg bliver grebet af tvivl, så bliver jeg gjort opmærksom på mine begrænsninger og alt det, jeg ikke kan finde ud af, siger Jonas H. Petersen.

- Jeg kan blive i tvivl om, hvorvidt det nu også er den måde, jeg vil sige det på. Jeg bliver konfronteret med min ufuldkommenhed som sangskriver.

Men det er også okay, understreger Jonas H. Petersen. For han er kommet til et sted i sin sangskrivning, hvor 'tilfredsstillende' kan være nok og nogle gange endda rigtig godt.

- Jeg accepterer, at jeg bare skal gøre mit bedste, og at jeg så ikke kan gøre mere. Og at det perfekte ikke findes.

- Jeg skal kunne mærke det selv

Men hvorfor ikke holde hele lidt nede på jorden?

Så alle kan forstå, hvad sangen handler om? Og så Jonas ikke - hver evig eneste gang han skriver en sang - skal mindes om, at han altså har begrænsninger?

- Jeg arbejder med at konkretisere mine billeder, men jeg synes jo ikke, det er noget problem, at 'Lyskys' begiver sig ud i abstraktion, for jeg kan mærke, hvad det betyder, og jeg insisterer på, at jeg skal kunne mærke det selv, siger Jonas H. Petersen.

Hymns from Nineveh-sangeren føler meget, pointerer han selv. Og det kan give udfordringer, når man samtidig er relativt systematisk og metodisk i sin tilgang til det at skrive sange.

- Det er så flygtigt at skrive sange, og det er så æterisk at have med musik at gøre, samtidig med at der er nogle helt konkrete redskaber, man kan bruge, siger sangskriveren.

Noget sfærisk i kærlighed

Og til nogle emner bliver man altså nødt til at bevæge sig et par trin op af abstraktionsstigen.

For hvem ved egentlig, hvad kærlighed er?

(Foto: Andreas Hüttel)

- Det bliver altid konkretiseret i handlinger, men der er jo ingen, der forstår mekanismerne bag handlingerne. Der er jo ingen, der kan se kærlighed i en CT-scanning, siger Jonas H. Petersen.

- Derfor er der noget i kærlighedens væsen, der er sfærisk og opholder sig i et irrationelt rum.

En skygge af kærlighedens væsen

Der gik næsten tre måneder, fra Jonas H. Petersen begyndte at tage favntag med kærlighedens væsen, til han var klar med 'Lyskys'.

Udfordringen blev taget op og lukket med en god følelse i kroppen for Hymns from Nineveh-sangeren.

- Jeg er virkelig glad for den på trods af, at jeg tænker, at nogle ting kunne være blevet anderledes. Ikke nødvendigvis bedre. Jeg gjorde det bedst mulige på pågældende tidspunkt. Derfor er jeg tilfreds. Man skal ikke kimse af det at være tilfreds, smiler Jonas H. Petersen.

(Foto: Andreas Hüttel)

For at blive ved emnet, altså kærlighed, så mener han, at tilfredsheden også skal ses som et udtryk for den abstrakte følelse, sangskriveren har forsøgt at gribe fat i med 'Lyskys'.

- Det er også en skygge af kærlighedens væsen, at den omslutter og omfavner det uperfekte og det ufuldkomne. Det er en af de svære øvelser som menneske, at man kan elske sig selv og sin næste som sig selv.

ELSKER DIG FOR EVIGT

  • DR har fået 11 af Danmarks stærkeste sangskrivere til at skrive en ny kærlighedssang.

  • I podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' følger vi tilblivelsen af numrene. Serien udkommer hver fredag kl. 10. Første gang var den 1. december.

  • Serien afsluttes med en stor koncert i DR Koncertsal på Valentinsdag den 14 februar med de sange, der er blevet lavet i løbet af serien.

  • Solisterne bliver akkompagneret af musikere fra DR SymfoniOrkestret og et husorkester til koncerten.

  • Hvis du vil med til koncerten, kan du købe billetter på dr.dk/koncerthuset. Billetsalget begyndte den 1. december klokken 10.

  • Koncerten sendes også direkte på P6 Beat og DR3.

Facebook
Twitter