4 ting du ikke vidste om radiolegenden Jørgen de Mylius

Siden 'Mylle' var 17 år har han lavet radio og delt sin begejstring for musik med lytterne. I dag fylder den stadig aktive 'Eldorado'-vært 70 år.

Mange kender sikkert radiovært Jørgen de Mylius bedst fra programmer som ’Eldorado’ på tv og radio og hans mangeårige virke indenfor Melodi Grand Prix.

Men hans progressive tilgang til musik- og ungdomsradio i 1960’erne - og hans nyskabende måde at formidle musikken på - kan man ikke komme udenom.

Det mener Henrik Smith-Sivertsen, der er seniorforsker ved Det Kongelige Bibliotek.

Henrik Smith-Sivertsen har ligesom Jørgen de Mylius – eller ’Mylle’ som fans kalder ham - en forkærlighed for hitlister og populærmusik, som han har forsket i.

I dag fylder den legendariske radiovært 70 år, og i den anledning har vi bedt Henrik Smith-Sivertsen om at fremhæve fem ting, som du måske ikke lige vidste om Jørgen de Mylius’ mangeårige radiokarriere.

1. Brev til DR skaffer Mylius sit eget hitlisteprogram

Da P3 sender første gang i januar 1963, noterer den 17-årige Jørgen de Mylius sig, at der ikke bliver spillet nok musik for de unge på den nye ungdomskanal. Så det skriver han til Statsradiofonien i et brev.

Første gang Jørgen de Mylius kan høres i radioen, er derfor i P3-programmet ’Efter skoletid’, hvor han bliver interviewet få uger efter, at kanalen sender første gang.

- Det ender reelt med at blive en jobsamtale, fordi han brokker sig over, at der ikke er nogen internationale salgshitlister i radioen – det havde de jo i Sverige, England og det øvrige udland, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Derfor bliver den 17-årige Jørgen de Mylius hyret ind til at sætte en hitliste sammen til programmet.

- Første gang er vært Hemming Hartmann-Petersen med i studiet som den voksne, der skal holde øje. Men allerede anden gang er Jørgen de Mylius alene i studiet og har selv kontrol over hitlisten, fortæller Henrik Smith-Sivertsen.

Jørgen de Mylius fik som 17-årig arbejde i Danmark Radio og var vært på programmer som 'Top 20' og 'For de unge'. (Foto: MINI WOLFF © (c) Scanpix Denmark)

2. Mylle fandt guldet i hitlisterne

Jørgen de Mylius var tit så langt foran, når det kom til ny musik, at pladerne ofte ikke var nået til Danmark endnu.

I 1969 fik han sit første lytterbestemte hitlisteprogram ’Top 10’ (også kendt som 'Tipparaden'), hvor han kunne teste sange, der endnu ikke var at finde på salgslisterne herhjemme.

Den musikbegejstrede vært testede blandt andet Creedence Clearwater Revivals ’Proud Mary’ i 1969, da den var på vej frem i USA.

- Men der var ingen, der havde hørt om dem i Danmark, så den blev ikke stemt ind på hitlisten. Han var simpelthen for tidligt ude, og det var han tit, siger Henrik Smith-Sivertsen.

De progressive unge lyttere kiggede dog også mod det store udland:

- De unge orienterede sig dengang mod det engelsksprogede univers og de engelske og amerikanske hitlister, og der fik Jørgen de Mylius en meget vigtig formidlerrolle, siger Henrik Smith-Sivertsen.

3. Mylius var en del af noget større

Når Jørgen de Mylius satte sig bag mikrofonen, var han ikke den eneste, der lavede musikradio til teenagerne og sin egen generation.

Han var i den grad en del af en større musikalsk bevægelse, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Også i mange andre europæiske lande fandt man en enkelt vært, der spillede rock og pop til de unge.

- Man fandt dem rundt om i hele Europa – de var repræsentanter for ungdomsmusikkulturen, og herhjemme var det altså Jørgen de Mylius.

Det, som alle de europæiske ungdomsværter havde til fælles, var deres fokus på musiklisterne.

- Jørgen de Mylius blev en del af et internationalt fællesskab af hitlisteværter, som kunne føre ungdommen sammen, så man følte sig som en del af en international ungdomsbevægelse gennem musikken.

Jørgen de Mylius kunne i 2013 fejre 50 års jubilæum som radiovært. Her ses han til fejringen, hvor mange kendte sangere mødte op - blandt andre Rasmus Seebach. (Foto: Camilla rønde © Scanpix)

4. Jørgen de Mylius indfører frisk dj-stil

Med de forrige punkter her i artiklen skulle man måske tro, at Jørgen de Mylius var den første til at bestyre en musikhitliste hos statsradiofonien. Det var han faktisk ikke.

Den første ungdomsmusikvært i Danmarks Radio var Jørn Hjorting, der fra 1962 bestyrede hitlisten ’Ti vi ka’ li’’ på P1. Her kunne man både høre Cliff Richard og Elvis.

Til gengæld var det først, da Jørgen de Mylius kom til, at den moderne dj-stil kom til Statsradiofonien og hitlisteprogrammerne.

Han eksperimenterede med jingler og talte ind over sangenes intro'er ligesom på Radio Luxembourg, og introducerede dermed en friskere stil:

- Han havde en international lyd, fordi han selv var fan af den kommercielle radiospeak. Så han var meget progressiv på den stil, der først for alvor blev udbredt herhjemme, da lokalstationerne kom til i 1980’erne, siger Henrik Smith-Sivertsen.

FacebookTwitter