5 grunde til at USA elsker Lukas Graham

Bag Lukas Grahams store Billboard-eventyr finder man blandt andet et marked, der er ved at være træt af tyggegummipop, et musikalsk oprør og et taktisk spil.

Kvartetten Lukas Graham, der deler navn med forsangeren, ligger denne uge som nummer to på Billboard-hitlisten. Den succes er ikke kommet af sig selv, men Lukas Graham har også været heldig, lyder det fra produceren og musikeren Pilfinger. (Foto: Rahav Segev/MTV1415 © 2016 Rahav Segev/MTV1415)

Da Lukas Grahams hit ’7 Years’ indtog andenpladsen på Billboard-hitlisten denne uge, var det en bedrift, der ikke er set fra dansk hånd siden 1961, hvor Jørgen Ingmann hittede med ’Apache’.

Men hvad er det, der gør megahittet så solidt, at det lige nu kun lader sig overgå af Rihannas ’Work’?

For at forstå, hvordan kvartetten Lukas Graham har formået at indtage det amerikanske musikmarked med stor overbevisning, har DR Kultur allieret sig med producer og musiker Lasse Kramhøft.

Lasse Kramhøft, der også går under aliasset Pilfinger, udgør den ene halvdel af duoen Djämes Braun.

Han har blandt andet produceret musik for danske navne som Raske Penge, Marie Key, Kidd, Natasja og L.O.C., mens det internationale gennembrud kom i 2009.

Det skete, da han sammen med Cutfather producerede nummeret ’SOS / Let the Music Play’ for Jordin Sparks, som strøg helt til tops på Billboard-hitlisten.

Lasse Kramhøft kommer her med fem bud på, hvad den enorme succes bygger på – og ja, det kræver mere end bare en god sang.

1. Autenticitet frem for bubble gum

- Der ligger en masse værdi i, at det netop er Lukas Graham, der synger sangen. Nummeret er fantastisk, men USA's marked er også ekstremt mættet af Katy Perry'er og Jason Derulo'er.

- Der findes en kæmpe industri, der bare spytter masser af bubble gum og store pophits ud, så markedet har savnet autenticitet og noget, der ikke er skabt af forretningsmænd.

- Lukas Graham har på en måde vundet i lotteriet, fordi han sidder i et pladeselskab, der har udnævnt ham til at være the one, altså en kunstner, man har valgt at satse stort på.

- Han kommer med en autenticitet, han kan synge, og han træder ud af det gængse; han er ikke en opfundet Justin Bieber eller Chris Brown, og når hylderne er fyldt op med popstjerner, og markedet er så mættet af bootyshake og stripsange, er han et frisk pust til branchen.

2. Er ’7 Years’ popmusikkens håb?

- Sangen er megapoppet, men samtidigt er det jo et musikalsk oprør, blandt andet fordi den ikke har et omkvæd og følger den faste form, man kender fra den gængse popmusik.

- I dag er store dele af musikbranchen blevet meget konforme, men når ’7 Years’ er strøget til tops beviser det, at folk ikke bare er lemminger, der kun vil have sange, man kan synge med på.

- Den her sang er tydeligvis skrevet ud fra, at det er stærk en historie, der skal fortælles, ikke at den skal på top ti et eller andet sted.

3. USA kigger mod Skandinavien

- Der bliver virkelig kigget mod Skandinavien fra amerikansk side for tiden. Det er derfor, vi skal have fokus på vores danske musikeksport lige nu.

- Vi kan virkelig bruge Lukas Grahams succes, for den åbner døre for musikere, der gerne vil ud over landets grænser.

- I Danmark har vi har ikke rigtig taget musik som eksportvare seriøst siden Aqua, men det skal vi til at gøre. Der er en kæmpe talentmasse i Danmark lige nu, som klart kan måle sig med amerikanernes.

4. Bandets succes er en velsmurt maskine

- På pladeselskabet har de valgt at give ham en masse støtte og satse på Lukas, og det kræver en del at overbevise en pladeselskabsdirektør om at smide penge i den slags – for det koster altså penge at få spillet musik i radioen i USA.

- Man skal holde nøje øje med Lukas Graham lige nu, for hans eksportsucces er noget, man kan undervise i på musikkonservatoriet og på handelshøjskolerne.

- Succesen er en velsmurt maskine, der kører, som den skal. Han er langtfra alene med det her, og det er ikke kun, fordi han har skrevet en god sang. Der er et kæmpe hold omkring ham, der arbejder hårdt for at opbygge hans succes.

- Det spil, der ligger bag Lukas Graham, kunne have blevet til fire sæsoner på Netflix. Det er et interessant spil, der går helt fra gadeplan og op til jakkesættene.

5. Har den dybe tallerken med i bagagen

- Det fede med det her projekt er, at de ikke skal ud og opfinde den dybe tallerken, og overveje, hvordan de kommer videre herfra. Nu kan de bare følge op med ’Drunk In The Morning’ og alle de andre hits.

- Det vigtigste ved det her forløb er, at de ikke har forsøgt at gøre ham til noget, han ikke er.

- Lukas Graham kommer til at blive et af de største navne på den amerikanske scene fremover.

Rettelse: Enkelte passager i Lasse Kramhøfts citater er fredag den 1. april kl. 14.45 blevet fjernet efter ønske fra kilden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter