5 uimodståelige hits: Få smilet frem og ild i fødderne med Afrikas nye stjerner

Søndag sætter DR1 Afrika i fokus med serien 'Liberty'. Men her kan du tyvstarte med fem hits, der rykker i Østafrika lige nu.

Østafrika er fuld af ny musik, der blander kontinentets traditionelle rytmer med teknik og genrer fra verdensscenen. Hør fem af numrene her - og stå stille hvis du kan!

Der er langt fra de danske hitlister til stjernerne på den afrikanske scene lige nu. Så langt, at vi har bedt DR's musiksamling om at importere musikken, så du kan høre den!

Men genrer som ’afropop’, ’bongo’ og ’bongo flavour’ rykker virkelig. Afrikas musikscene er en eklektisk blanding af afrikanske traditioner, der blandes med vestlige produktioner og skaber deres helt egne stilarter og begreber.

Det viser de fem numre, som vi har fået bagmanden til den afrikanske streamingtjeneste Mdundo til at udvælge. Han hedder noget så dansk som Martin Nielsen, og ligesom hovedpersonerne i DR1's nye dramaserie 'Liberty' prøver han kræfter med erhvervslivet i Østafrika.

Hør musikken herunder - og læs lidt mere om Martin nederst i artiklen.

Diamond Platnumz: Kidogo

- En af de største stjerner på hele kontinentet lige nu, men udspringer fra Østafrika og har en lang stribe store hits bag sig.

Et af de største må være ’Kidogo’, hvor han har lånt en meget karakteristisk linje fra Lionel Richies’ ’All Night Long’

Vanessa Mdee: Kisela

- På ‘bongo’-scenen tilhører Vanessa Mdee en af de nye store stjerner, som en blandt flere kvinder.

Den 29-årige sanger har arbejdet sammen med mange musikere og producere, og hun har modtaget priser og har en fortid som radio- og tv-vært.

Sauti Sol: Sura Yako

- Oprindelig en a cappella-gruppe, der nu er produceret som et stilet boyband, og som er en af de største eksportsucceser fra musikscenen i Kenya igennem de sidste 2-3 år.

Udover at have store stemmer, spiller de også eminent på deres instrumenter, som er lidt et særsyn på den rendyrkede popscene i Kenya.

Nyashinski: Malaika.

- Han stammer fra gruppen Klemptomaniax, der i starten af 00’erne opnåede stor succes i Kenya. Siden har gruppen ligget stille hen, fordi medlemmerne kastede sig ud i solokarrierer.

Nyashinski selv tog til New York, men vendte tilbage til Kenya for et par år siden – og hans comeback har kastet nogle af de største sange af sig i 2017.

Songa: Mwendo Tu.

- Hip Hop scenen vokser kraftigt I disse år i hele Østafrika. Det er grobund for poeter, der skriver sange, som den nederste del af befolkningen i de fleste lande, kan relatere til.

Én af de fremtrædende er Songa, der med sin direkte stil også retter en protest mod systemet.

Martin får Afrika til at lytte lovligt

  • Siden starten af dette årti, har musiktjenesten Mdundo vokset til at være en af de mest brugte hjemsted for streaming af musik i landet som Uganda, Kenya og Tanzania. Danske Martin Nielsen har fra sit hjem i Kenya’s hovedstad, Nairobi, et god øre for hvad der rører på sig, i det afrikanske musikliv, hvor flere af artisterne har succes, som de fleste drømmer om, men som de færreste når at opnå. Martin selv kom til Kenya i 2012 for at arbejde med mobil-startups: - Allerede efter 2-3 måneder i Kenya begyndte mine 2 chefer og jeg at snakke om musik services i Kenya og om mulighederne i det marked. Jeg begyndte at bruge et par timer om ugen på at skabe et koncept og snakke med potentielle stakeholders: musikere, brugere og reklamekunder, fortæller han til dr.dk via mail. Fra januar 2014 var Mdundo oppe at køre med et klart koncept, og er i dag blandt de fem største tjenester i Afrika. Tjenesten har 12 millioner aktive brugere på et kontinent med 300 millioner mobiltelefonkunder. Martin Nielsen er inspireret af Spotify, men i modsætning til de streamingtjenester vi kender i Europa, kan brugerne på Mdundo downloade musikken: - Løsningen har vist sig at være anderledes for at tilpasse os til det her marked, siger Martin Nielsen.

Facebook
Twitter