6 danske bands der har lånt lyden fra Englands dystre poplegender

Varm op til Depeche Modes koncert i Royal Arena med seks danske bands, den engelske gruppe har inspireret.

(Foto: © 1996-2001 AccuSoft Co.)

Depeche Modes blanding af melodiøs synthpop, dystre beats og potente rockriff har dannet skole for generationer af musikere.

I morgen, den 9. januar, giver de en lektion i en udsolgt Royal Arena i København - og senere i år er de engelske legender hovednavn på Tinderbox på Fyn.

Herhjemme inspirerede gruppen i 00’erne bands som Veto, Dúné og Spleen United til at lave pumpende electrorock.

Men også i dag finder man deres musikalske aftryk hos unge grupper. Her er seks af de bedste eksempler - lige til at varme op til koncerten med:

Lust For Youth

Når Lust For Youth breder vingerne ud i deres storladne sange, er inspirationen fra Depeche Modes pumpende maskinpark tydelig.

Men det tager ikke noget fra den dansk/svenske gruppes stemningsskabende og bundsolide sangskrivning.

Lust for Youth blev dannet i 2009 i Gøteborg af Hannes Norrvide, der siden rykkede til København. Her har han sammen med Malthe Fischer og Loke Rahbek udgivet albummene 'International' (2014) og 'Compassion' (2016).

Irah

Det hymniske element i sangene og viljen til at tage spirituelle og eksistentielle emner op er en vigtig del af Depeche Modes DNA. Samme kompromisløshed finder man hos den danske trio Irah.

Det gælder ikke mindst på deres seneste single, den knap seks minutter lange single 'Worship the Sun'.

Irah begyndte i København som en duo bestående af Stine Grøn og Adi Zukanovic. Med Matias Wolf Andreasen på trommer kalder de sig nu en trio. Albummet 'Into Dimensions' udkom i 2016.

Lightwave Empire

Som medlem af Spleen United var Depeche Mode et referencepunkt for Bjarke Niemann.

I sit nye soloprojekt arbejder han stadig væk med at fusionere maskinpop og himmelstræbende melodier.

Udtrykket er dog blevet lidt mere lyst og optimistisk i Lightwave Empire, der i 2016 udgav debut-ep'en 'Kill Me With Love'.

Gents

Kærligheden til 80'er-synthpop driver ud af højtalerne, når sanger Niels Juhl og producer Theis Vesterløkke danner fælles front.

Både den melodiøse sangskrivning og let manierede vokal peger i retning af Dave Gahan og co.

Gents blev dannet i 2014 i København og udgav året efter ep'en 'Embrace the Future'. Sidste år kom debutalbummet 'About Time' ud.

First Hate

Kombinationen af florlette keyboardakkorder og en dybereliggende, dunkel new wave-melankoli har First Hate til fælles med de engelske giganter.

Og forsanger Anton Falck Gansted fremfører også sangene med både patos og indfølthed.

Sammen med Joakim Nørgaard dannede han duoen i 2013. I 2016 debuterede de med ep'en 'Gemini', inden albummet 'A Prayer For the Unemployed' udkom sidste år - blandt andet med stor ros fra musikmagasinet Pitchfork.

The Minds of 99

Et af Depeche Modes store bedrifter er at bygge bro mellem synthesizer og guitar og herigennem pumpe rocken op med potente beats. Den slagkraftige kombination kender The Minds of 99 også.

Bandet er dannet i 2012 og er på få år blevet en af nutidens største danske rockgrupper. Depeche Mode-inspirationen kan blandt andet høres på nogen af deres mest medrivende numre.

Efter at have vundet DRs Karrierekanonen i 2013 debuterede gruppen med albummet 'The Minds of 99' i 2014 og fulgte op med 'Liber' året efter.

Sidste år udkom ep'en 'Solkongen – del 1'.