6 tegn på at afropop er på vej frem

LISTE Rytme, tempo og dansevenlighed. Afropop har det, der skal til for at blive monsterhits.

Angelique Kidjo vandt en Grammy for bedste World Music Album ved årets prisuddeling for albummet 'Sings'. (Foto: MIKE NELSON © Scanpix)

Ikke siden Angélique Kidjo og hendes ’Agolo’ storhittede tilbage i 90’erne, har vi haft en afrikansk popstjerne, der for alvor er brudt igennem herhjemme.

Men 2016 kan være året, hvor afropop får sit gennembrud. Populærmusikken, der også kaldes afrobeat, har sange, der ofte handler om kærlighed og som har et omkvæd, man husker.

Kulturlørdag har lavet en liste med 6 gode grunde til, at afropop er på vej op:

1. Vestlige pladeselskaber interesserede

Flere vestlige pladeselskaber er begyndt at interessere sig for genren. I januar skrev eksempelvis pladeselskabet SONY under på en millionkontrakt med den nigerianske kunstner Davido.

2. Egner sig godt til dansegulvet og bilturen

Afropop er umiddelbar. Genren har en klar appel og der er vægt på tempo og rytme, hvilket gør det nemt at oversætte til diskotekets dansegulv såvel som bilturen.

3. Digital adgang er lig med let adgang

Den digitale adgang gør det nemmere at opdage artisterne, hvilket flere veletablerede navne som Kendrick Lamar og Kanye West har nydt godt af. Begge har haft den sydafrikanske musiker AKA med som support til deres koncerter i Afrika. Samme artist, AKA, er på BBCs liste over musiknavne, der bliver hotte i 2016.

4. Afrikanske rytmer klæder vestlig pop

Musikindustrien lever af at finde nye parametre at skille sig ud på, og her har afropoppen med sin blanding af nem pop og ’native beats’ noget nyt til de europæiske øregange, og de afrikanske popstjerner er netop dygtige til fusionen af afrikanske rytmer og vestlig pop.

5. Popstjerner ved hvem de skal samarbejde med

Kendetegnene for flere af de store afrikanske popstjerner er også, at de er dygtige købmænd. De ved hvem, de skal samarbejde med for at blive set. Rapperen Sarkodie fra Ghana har eksempelvis medvirket i reklamer med brandet Samsung.

6. Afropop er kultur

Afropop er mere end bare musik. Det er en kultur, som også udtrykkes i tøj og dans. For eksempel i Justin Biebers youtubehit ’Sorry’ ses dans, der kan karakteriseres som afrobeat.

Listen er udviklet ud fra Kulturlørdag på P1's interview med skribent på musikbladet Soundvenue Simon Haugaard Corydon og koncertvirksomheden Shelby Productions, der arbejder med at booke afrikanske musiknavne i Europa.

Læs også

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve