7 begejstrede anmeldere: Bowie-album er det bedste i årtier

David Bowies nye album ’Blackstar’ roses i stor stil af de danske anmeldere og får af flere fem stjerner.

Fødselar David Bowie får fem stjerner for sin nye plade 'Blackstar' af næsten alle danske anmeldere. (Foto: © Skærmbillede Youtube)

På 69-årige David Bowies aktuelle album ’Blackstar’ er der afbilledet en sort stjerne på coveret, og under den ses nogle små, deforme stjerner.

Men hvis det står til de danske musikanmeldere, så fortjener albummet fem flotte og helstøbte stjerner.

’Blackstar’, der udkommer i dag på David Bowies fødselsdag, får i hvert fald fem ud af seks stjerner af langt de fleste anmeldere.

Du kan få et overblik over reaktionerne på den nye plade her:

Berlingske: Det er altså store sager

- ’Blackstar’ lykkes på forunderlig vis med på én og samme tid at være blandt David Bowies mest eksperimenterende og lyttevenlige. Egenskaber, som han ikke har formået at kombinere med så overbevisende tyngde og elegance siden Berlin-trilogien i slutningen af 70'erne. Det er altså store sager, skriver Michael Charles Gaunt og giver fem stjerner.

Ekstra Bladet: Måske et nyt hovedværk

- Bowies værker har det med at vokse (selv de svagere af dem), men for første gang i umindelige tider er jeg fra første færd ret sikker på, at vi har med et nyt hovedværk at gøre. Hans bedste siden ’Scary Monsters (and Super Creeps)’ fra 1980? Spørg mig igen om et halvt år. Men ubetinget hans mest interessante udspil i dette årtusinde, skriver Henrik Queitsch og kvitterer med fem stjerner.

Politiken: Lidt rystende men stadig rank

- ’Black Star’s sax-orgie bliver næppe nogensinde min yndlings-Bowie-lyd, men Bowie vender tilbage som høreværdig om end ikke længere toneangivende kunstner. (…) Han står lidt rystende på jazzbenene og lidt sprød i stemmen, men bestemt rank og relevant, skriver Kim Skotte og giver albummet fire stjerner.

Gaffa: Næsten af bibelske dimensioner

- Højrehånden Tony Visconti har produceret eksemplarisk, og et nyt hold af avantgarde jazzmusikere spottet af Bowie selv på en lille newyorker-klub anført af den talentfulde saxofonist Donny McCaslin og den grænsesøgende guitarist Ben Monder skaber med stor indlevelse den perfekte ramme til de farefulde lydkollager.

- David Bowies genkomst på ’Blackstar’ er af næsten bibelske dimensioner, hvor han undfanger sit første lille mesterværk i mere end 30 år, skriver Finn P. Madsen og giver fem stjerner.

BT: Provokatøren er tilbage

- David Bowie har altid elsket at provokere og irritere. Og uanset om man er til rockkamæleonens genopdagede eksperimentalstil, så er det skønt at opleve en næsten 70-årig legende, der stadig kan få lytteren til at klø sig i nakken og tænke ’Hvad har han nu gang i’, skriver Henning Høeg og giver fem stjerner.

Soundvenue: Nysgerrigt og tændt værk

- David Bowies 69-års fødselsdagsgave til sine fans er et eklektisk, eksperimenterende album, et sammensurium af elementer, hvor avantgarde-jazz, skeletal funk og storslået balladekunst får en stedvis electro-overhaling. - Man kan diskutere sekvenseringen af albummets syv sange, men man kan ikke løbe fra (og hvem skulle dog have interesse i det?), at Bowie med ’Blackstar’ har leveret sit mest tændte og nysgerrige værk meget længe, skriver Mads Kjær Larsen, der også giver albummet fem stjerner.

Jyllands-Posten: Albummets kvalitet råber på turné

- Med al den kvalitet, man møder på 'Blackstar', ville det give god mening, hvis en stribe koncerter med briten blev den næste store overraskelse. På den anden side er der formentlig en grund til, at han netop synger ’I Can’t Give Everything Away’ (albummets sidste nummer, red.). Han vil ikke lade verden rive og flå i krop og sjæl, skriver Peter Schollert og disker op med fem stjerner.