7 julehits, der bringer dig i stemning - både til fest og pejsehygge

Kom i stemning med julesange inden for alle genrer, udvalgt af DRs musikkyndige radioværter.

Mangler du god musik til juleplaylisten? DRs radioværter anbefaler deres personlige favoritter lige her! (Foto: Collage: Dr.dk)

December måned byder på masser af sangklassikere, som sætter sit præg på både julefester, hjemmehygge og andre højtidsrelaterede komsammener.

Men hvad er de allerbedste tracks at have på juleplaylisten?

Her kan du finde inspiration hos værter fra DRs musikkanaler, der anbefaler personlige julefavoritter inden for alle genrer. Læs og lyt til både elskede evergreens og ukendte perler.

George Michael forklædt som rose

Claus Berthelsen, P2, anbefaler ’En rose så jeg skyde’ (her med DR PigeKoret)

- En julesang, som ikke svælger i nisser og julegaver og heller ikke overdriver det med Gud, selv om det er Jesus, den egentlig handler om.

Den er bare et udtryk for det håb, som julen repræsenterer i min optik. Om at lyset kan bryde frem, når livet ellers ser mørkest ud. Som George Michael ville have sagt: "I gotta have faith".

Hårde drenge fletter julehjerter

Andrew Moyo, P3, anbefaler Kidd & Lord Siva ’Nu’ det Noël’

- Et julenummer, som du ikke nødvendigvis lægger mærke til er et julenummer. Det er en sindssygt god parodi på de sidste års hårde hiphop-bangers, som erstatter de sædvanlige tekster om det hårde liv på kanten af loven med Kidds staccato-opremsninger af hyggelige juleritualer: »Rød... kål... bliver... choppet... Meyers... gløgg... bliver... poppet«.

Lord Siva lægger et vildt dejligt, følsomt omkvæd, som bliver absurd, fordi det handler om at lave en snemand. Det er nummeret til de hårde drenge i kvarteret, som også godt kan lide at flette julehjerter.

Så stryger alle ud på dansegulvet

Henrik Milling, P4, anbefaler Mariah Carey ’All I Want For Christmas Is You’

- Jeg spiller som julefrokost-dj, og de sidste fire-fem år når du sætter ’Last Christmas’ på, så fornemmer du for første gang en vis metaltræthed. Når man sætter Mariah Carey på, så smider folk deres drinks og stryger ud på dansegulvet.

Julepopsange er en genre, og der er nogen ting, der går igen: det skal være en slowrocker, soul eller jazzinspireret. Der må også godt være noget klassisk, strygere, halvakustisk guitar – den der varme retro-feel good-fornemmelse.

’All I Want For Christmas Is You’ er en slowrocker, der er sat lidt op i tempo, i familie med Brenda Lees ’Rocking Around the Christmas Tree’, og så er det selvfølgelig pisse godt skrevet. På et julefrokostdansegulv lægger du eddermame mærke til den store teatralske åbning, at nu er den der. Og det er jo pisse fedt!

Forfriskende fornyelse

Peter Sten, P5, anbefaler ElsborgMaribo ’Nu tændes tusind julelys’

- ElsborgMaribos nye udgave af ’Nu tændes tusind julelys’ er med på deres nye dobbelt-julealbum ’Jul igen’.

Sangene udmærker sig ved at være nye udgaver af kendte sange med den sydfynske duos fantastiske sound og instrumentering. En herlig forfriskende fornyelse af sangene, som sikrer dem et længere liv.

Med til historien hører også, at Mette Elsborg for et års tid siden blev totalt døv på det ene øre, men alligevel formår hun at synge så klart og rent som nogensinde.

Selv hedninge elsker den her

Carsten Holm, P6 Beat, anbefaler Low ’Just Like Christmas’

- Julepladen selv hedninge kan elske. Sangen ’Just Like Christmas’ er hentet fra en juleplade med noget så sjældent som et succesfuld indieband, der helliger sig den mormonske tro.

Ep’en ’Christmas’ indeholder nogle langsomme fortolkninger af juleklassikere og så deres egen ’Just Like Christmas’, som er skrevet efter et besøg i København, på vej mod Stockholm og Oslo, og leveret i et højt tempo, godt plastret til med bjælder.

Klassiker om et knust hjerte

Mikkel Bagger, P7 Mix,anbefaler Wham! ’Last Christmas’

- En af de allerstørste julesange på P7 MIX er ligesom så mange andre steder Wham! ’Last Christmas’. Ironisk nok, da sangen egentligt ikke er en julesang. Den handler derimod om personlig ulykkelig kærlighed, oplevet og fortalt af George Michael, som havde fået knust sit hjerte i juledagene.

Men når vi ser videoen og hører juleklokkerne, så glemmer vi historien bag og skråler med på klassikeren fra 1984 – der i øvrigt aldrig opnåede en 1. plads i England på hitlisterne, da den udkom.

Det var derimod en anden juleklassiker, ’Do They Know It’s Christmas’ fra Band Aid, der lå nummer 1 den jul. Hvor George Michael i øvrigt sang med på.

Den lækreste pejsejazz

Niels-Christian Cederholm, P8 Jazz, anbefaler Vince Guaraldi Trio ‘O Tannenbaum’

- Et nummer, der tangerer mit all time favorite julejazznummer. Fordi det er så hamrende almindelig kendt et nummer, som i kyndige hænder hos pianisten Vince Guaraldi omformes til den lækreste pejsejazz, man kan forestille sig.

Der er så meget varme, nerve og sjæl i den her fortolkning, og hyggen spreder sig med det samme, man sætter det på i julestuen.

Nummeret stammer fra pladen ’A Charlie Brown Christmas’ (’Radisernes Jul’) fra 1965, og hele pladen skal have en anbefaling med på vejen. Der er mange små perler gemt på den plade, som både overrasker, vækker tanker og minder en om alle de nære og gode ting ved julen.

FacebookTwitter