70 år med Dolly Parton: Derfor holder countrystjernen stadig

PORTRÆT Dolly Parton, der i dag fylder 70 år, er en gudbenådet sanger, en ener, og så er hun så folkelig, at hun kan indgå i ethvert håndværkersjak. Sådan begrunder en musikredaktør og countrysanger Partons succes.

Dolly Parton er både sanger, forretningskvinde, skuespiller og forfatter. I dag fylder hun 70 år. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)

Da Dolly Parton blev født i Tennessee, var der ingen, der havde regnet med, at hun ville blive en af de største countrymusikere.

Hendes familie var så fattig, at lægen, som hjalp Dolly Parton til verden, blev betalt med en pose havregryn.

Og da hun kom i skole, måtte moren sy en jakke til hende af forskellige stykker stof – en hændelse, der senere blev beskrevet i sangen ’Coat of Many Colors’.

Men den nu 70-årige countrystjerne har sidenhen solgt over 100 millioner album. Hun har sin egen forlystelsespark og har fået råd til en barm, der er forsikret for over fire millioner kroner.

Og den succes er der flere grunde til, mener Simon Lund, musikredaktør på Politiken.

Dolly Parton

Dolly Parton er sanger, skuespiller, forfatter og forretningskvinde.

Hun står blandt andet bag forlystelsesparken Dollywood i Tennessee, hvor overskuddet blandt andet går til velgørenhed.

Nogle af Dolly Partons største hits er blandt andet ’Here You Come Again’ fra 1977, ’9 to 5’ fra 1980 og ’Islands in the Stream’ med Kenny Rogers fra 1983.

Hun har modtaget 25 guld- og platinplader, og lige så mange af hendes sange har ligget nummer et på den amerikanske country-hitliste.

- For det første er hun er en gudbenådet sangskriver. Rygterne siger, at hun skrev både ’Jolene’ og ’I Will Always Love You’ på samme dag, og så har hun en stemme, der er ubegribelig stor, og en teknik, som er langt bedre end pop- og rockstjernernes, siger han.

Begyndte på en hjemmebygget guitar

Allerede som barn begyndte Dolly Parton at spille musik.

Da hun var seks år, sang hun for første gang i sin bedstefars kirke, og året efter begyndte hun at spille på en hjemmebygget guitar, indtil hun året efter fik sin første rigtige guitar.

Familien boede i Sevier County ved Smoky Mountains, som ligger isoleret i bjergene mellem Tennessee og North Carolina, hvilket har haft en afgørende betydning for, at Dolly Parton har udviklet den lyd, hun har.

Det fortæller Tamra Rosanes, der selv er amerikaner og i dag er countrysanger i Danmark.

- Dolly Parton er den ægte vare. Hendes familie var indvandrere fra Storbritannien, og mens andre immigranter bosatte sig i storbyerne, så boede Dolly Partons familie isoleret i bjergene i syd. De tog det gamle musik med sig fra de keltiske traditioner og fornyede det, siger hun.

Fik tre førstepladser på samme år

Dagen efter Dolly Parton blev færdig på high school, flyttede hun til Nashville. Her fik hun sin første pladekontrakt, og i 1974 røg hele tre af hendes sange på førstepladsen på hitlisterne – nemlig ’Jolene’, ’I Will Always Love You’ og ’Love Is Like a Butterfly’.

Det førte blandt andet Dolly Parton gennem flere undergenrer i countrymusikken.

- Hun har eksperimenteret i alle genrer inden for country - med gospel, bluegrass og pop. Og når hun gør det, så hører folk efter, siger Tamra Rosanes.

Der er ikke nogen, og der vil heller ikke komme nogen, der ligner hende i fremtiden.

Tamra Rosanes, sanger

Det er ikke kun musikalsk, at Dolly Parton har markeret sig.

Til stort set alle koncerter hun holder, står de selvironiske jokes i kø, hvor hun blandt andet fortæller om, ”hvor dyrt det er at se så billig ud”.

Og netop selvironien er noget af det, som Simon Lund også kalder unikt ved hende.

- Hun er selvironisk, så hun kunne gå ind og sætte sig samme med ethvert håndværkersjak. Hun står ved, at hun har fået lavet plastikoperationer i modsætning til mange andre, og det gør, at hun er i balance med sig selv og ikke er hævet over os andre, siger Simon Lund.

Dolly Parton - Home

Nødvendig plastik eller blot et krydderi

Dolly Parton har tidligere udtalt, at plastikoperationerne er nødvendige for, at hun kan opretholde sit image, men det er Tamra Rosanes ikke enig i.

Hun kalder blot plastikken for et ekstra krydderi og siger, at hendes stemme er så kraftfuld, og at hun ville have solgt lige så mange plader uden operationerne.

- Hun er en ener med en perfekt blanding af magi, naturtalent, kreativitet, humor og skønhed. Der er ingen, og der vil heller ikke komme nogen, der ligner hende i fremtiden, siger Tamra Rosanes.

DR besøgte i 2008 Dolly Parton i USA

Plastik eller ej, så ændrer det ikke ved, at stemmen stadig er smuk. Det beviste hun, da hun gæstede Forum i København i 2014, hvor Simon Lund anmeldte koncerten.

Dengang fik koncerten tre hjerter, hvor stemmen trak op, men det musikalske trak ned.

- Det var underholdende og inderligt, men musikalsk var koncerten en skuffelse. Det udviklede sig lidt til en TV-2-koncert. Jeg kan godt savne lidt, at Dolly Parton ville udfordre sit publikum ved f.eks. at spille mere bluegrass med banjo og violin. Men når det er sagt, så leverer hun, hvad folk vil have, siger han.

Læs også

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve