Åbenhjertig popsanger om ny single: Den handler om mine 10 år som homoseksuel

Engelske Years & Years er P3s Uundgåelige med nummeret 'Sanctify', som trækker på sanger Olly Alexanders egne erfaringer.

Olly Alexander (midten) sammen med resten af Years & Years.

Det er svært at side stille, når man lytter til Years & Years' nye, boblende single, 'Sanctify'.

Nummeret, der er P3s Uundgåelige i denne uge, er en fængende popsnack med sugende synths og et himmelstræbende omkvæd, som man er vant til fra den engelske trio. Men det har også et dybere budskab.

0:00

Det kom frem, da sangen i sidste havde uge dansk premiere i P3-programmet 'Pladeselskabet', hvor vært Mads Axelsen havde forsanger Olly Alexander igennem på telefonen til en snak om nummeret og dets betydning.

- 'Sanctify' er inspireret af en fyr, jeg mødte, som kæmpede med sin seksualitet. Jeg har tidligere haft nogen oplevelser med fyre, som opfattede sig som 'straight', og som jeg blev venner med, men siden indledte et forhold til. Jeg var fascineret af den udveksling, fortæller han i programmet og fortsætter:

- Jeg har været åbent homoseksuel i ti år og været på den rejse, og jeg ville kommunikere, hvordan det føles. Hver eneste sang, jeg laver, er et udtryk for min personlighed, så jeg deler det med håbet om, at det kan inspirere andre mennesker til også at dele deres oplevelser.

Olly Alexander (Foto: PR)

Incitamentet til give mere af sig selv kommer blandt andet fra det store engagement og den støtte fra fans, som han og bandet har oplevet, siden de slog stort igennem i 2015, hvor deres debutalbum 'Communion' gik direkte til tops på den engelske albumhitliste og endte som det års mest solgte album fra et debuterende britisk navn.

To gode råd til at dele sine følelser med andre

At være åbenhjertig og dele ud af sine tanker og følelser til omverdenen er altså vigtigt for Olly Alexander. Derfor har han også nogen meget håndgribelige råd til folk, der kæmper med problemer, som de er bange for at afsløre overfor andre:

- For det første: Du er ikke alene, for lige meget hvad du oplever, kan folk relatere til det. At dele dine følelser er første skridt i retning af at få det bedre. For det andet: Du fortjener at have det godt, så du fortjener hjælp og støtte, hvis du har brug for det, lyder de konkrete budskaber fra Olly Alexander, der – selv om han virker utrolig afklaret og afbalanceret i dag – selv har følt tvivlen nage.

- Jeg ved, det er hårdt, for da jeg var teenager, fortalte jeg ikke nogen, hvordan jeg havde det. Jeg synes, jeg skulle klare det selv – der er så megen stigmatisering omkring at være åben om, hvordan man har det. Men så vidt muligt, og når det er sikkert, vil jeg opfordre folk til at begynde at række ud til andre med, hvad de føler.

FacebookTwitter