To år efter X Factor: Blachman-favorit klar med ny musik

Han blev et kendt ansigt efter sin medvirken i X Factor. Nu er Thomas Blachmans troubadour Finn Irs aktuel med sin egen ep.

I X Factor 2015 sammensatte dommeren Thomas Blachman Finn Irs og Rikke Skotte (th.) i duoen Finn & Rie. De nåede til andet liveshow.

Det var ikke umiddelbart prototypen på en X Factor-deltager, Remee, Lina Rafn og Thomas Blachman mødte, da den 56-årige sanger og sangskriver Finn Irs mødte op til X Factor-audition for et par år siden.

Men den erfarne musiker vandt dommernes hjerter og blev under Thomas Blachmans vinger sat sammen med Rie Skotte, som han nåede at synge sammen med i to liveshows.

To år efter sin deltagelse i X Factor er Finn Irs nu klar med sin første ep i eget navn, ’Usvigeligt Lykkelig (med Dylan og dig)’.

Selvom Finn Irs havde lavet musik i mange år inden sin medvirken i X Factor, føler han, at programmet har været med til at dygtiggøre ham og give ham en helt anden forståelse for, hvordan man laver musik.

- Nu har jeg fået en form for professionalisme i forhold til musik, som jeg ikke rigtig har været i nærheden af før, siger Finn Irs.

- Jeg har lært, hvordan man egentlig gør, når man producerer musik og prøver at tage det et sted hen, hvor det bliver interessant.

Finn Irs sammen med Rie Skotte i X Factor 2015, hvor de nåede at synge to sange i liveshowene, inden de måtte forlade konkurrencen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Måtte give slip på gammel ven Efter X Factor blev Finn Irs kontaktet af musikeren og produceren Klaus Sandberg, der blandt andet har samarbejdet med kunstnere som Burhan G og Outlandish.

Han ville høre, om ikke Finn Irs kunne tænke sig at komme forbi med en sang, og så kunne de prøve nogle ting af.

Det gjorde han. Og det var en succes.

Men inden succesen helt kunne udfolde sig, var der lige et plaster, der skulle rives af.

Og det gjorde ondt.

Finn Irs valgte nemlig at forlade det band, som han havde været en del af i årene inden X Factor.

- Det var ikke specielt sjovt, men de tog det pænt.

Afskeden med bandet betød dog også, at Finn Irs ikke umiddelbart er på talefod med en ven, som han har haft, siden han var teenager.

- Det er jeg rigtig ked af, siger han og tilføjer:

- Men samtidig er det også en enorm rejse, jeg er kommet på nu. Så det er en pris, jeg har måttet betale for at jeg kunne lande der, hvor jeg er landet nu.

Finn Irs - stadig med guitar og hat - her netop udsendt ep'en 'Usvigeligt Lykkelig (med Dylan og dig)'. (© Pressefoto)

Tid til kærlighed

Det nye projekt har derfor også muliggjort, at sangene på den nye ep er meget personlige og tager udgangspunkt i Finn Irs eget liv og egne minder.

- Det er blevet en kærlighedsplade. Det kunne også være blevet så meget andet, men det er nogle sange, der handler meget om kærligheden og nærvær, fortæller Finn Irs.

- Jeg synes, at vi er meget pressede i dag. Folk får ikke lov til at stå stille i mange sekunder. Og alle de unge mennesker er også pressede på deres identitet.

Derfor handler den første single, ’Som den du er’, netop også om det.

0:00

Sangen tager os tilbage i tiden og tager afsæt i Finn Irs barndom i 1960'erne, hvor han oplevede, at der var mere ro på, og hvor folk havde tid.

Tid til hinanden, tid til kærlighed og tid til familielivet. Og så tager den os op til i dag.

- I dag har vi bare så pisse travlt. Man skal have ja-hatten på, og man får ikke engang lov til at være den bedste version af sig selv - man skal hele tiden være lidt bedre, end man er.

Har du lyst til at sætte dig ned og høre den personlige musik, der formidles, så kan du også vente dig en stilistisk stil, der er i retning af Olsen og Dylan.

Finn Irs kan nemlig slet ikke lade være med at trække på sine egne rødder. Men - slår han fast.

- Selvom jeg ligger og skvulper rundt sammen med en masse andre, så er det jo rigtig meget mine egne sange.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter