- Adele er typen, man gerne vil drikke en bajer med

PORTRÆT: Hun har en kæft som en britisk havnearbejder, men ligner en diva, når hun optræder på verdens største scener. Det er netop dét, der er så befriende ved Adele, mener musikjournalist.

Adele fik fire priser, da hun i går var til Brit Awards i London. (Foto: Dave J Hogan © Getty Images)

- I er sikkert ved at fucking kede jer over mig nu!

Sådan lød det bramfrit fra den populære sangerinde Adele, da hun i aftes var på scenen for at hente sin tredje Brit Award.

Efterfølgende tog følelserne over - og tårerne ligeså - hos ”pigen fra Tottenham”. Det virker nu ikke som om, at interessen for den unge sangerinde er ved at aftage. Tværtimod.

Fire priser blev det til i aftes – blandt andet årets album og bedste globale succes – og sidste år, da hun udgav ’25’, blev pladen det hurtigst sælgende album nogensinde i både Storbritannien og USA.

Men bag den flotte stemme, de dyre rober og den perfekte make up står Adele Adkins, der kan bande og svovle som en havnearbejder nede på pubben.

  • 5 detaljer fra Adeles liv:

  • Adele har modtaget et hav af priser – blandt andet grammyer, Brit Awards og en Oscar for ’Skyfall’ fra James Bond-filmen.

  • Hun har gået på The Brit School, som siden 1990 har uddannet flere af Storbritanniens mest succesfulde sangere.

  • Hendes egen guitarist lagde en demo på Myspace, og derefter henvendte flere pladeselskaber sig til hende. Et af dem var XL Recording, som har udgivet hendes musik siden.

  • Adele er kendt for at være åbenmundet og er ikke bange for at være selvironisk.

  • Hun har blandt andet deltaget i en joke på BBC, hvor hun blev klædt ud som en kopi af sig selv til en Adele-lookalike-konkurrence.

Hendes manager bad hende love ikke at bande, da hun var gæst hos David Letterman på amerikansk tv, og selv George Clooney må finde sig i at få navnet ”George-Fucking-Clooney”, når han bliver nævnt af den fandenivoldske Adele.

- Hun kører en meget sarkastisk stil og dyrker den britisk humor – det er alt sammen meget upoleret. Hende gad man godt drikke en bajer med, siger P7 Mix-vært og musikjournalist Mathias Buch Jensen.

Besat af musik siden sin barndom

Adele blev født i 1988 i den nordlige London-forstad Tottenham. Egentlig var det meningen, at den kun 18-årige mor, Penny, skulle have startet på universitetet, men i stedet blev hun gravid og valgte at droppe studiet.

Allerede som lille buksetrold blev Adele besat af musikken. Første gang den ramte hende, var da hendes mor tog datteren med til The Cure-koncert.

Senere, da Adele begyndte i skole, blev hun fan af den britiske sangerinde Gabrielle, der dengang ofte bar en øjenklap for det ene øje.

Så stor fan, at hun fandt på, at hun selv havde fået en øjenskade og selv måtte bære en øjenklap.

Og da hun smed en cd med den amerikanske blues- og soulsangerinde Etta James på afspilleren var hendes første tanke: ”Det kan jeg da også gøre”, har hun fortalt The Guardian.

Det fik hende til at begynde på The Brit School som 14-årig, hvor flere af Storbritanniens største musikere har gået – heriblandt Amy Winehouse.

Kendislivet kan være ensomt

Siden dengang har meget forandret sig i Adeles liv. Mildt sagt.

Fra en opvækst med en ung alenemor i Londons arbejderkvarterer er hun nu en diva – både når hun optræder på scenen, men også i Londons undergrundsbane. Væk er enhver form for anonymitet, som hun i november fortalt til The Guardian.

Det at gå fra at være en anonym forstadspige til at blive kendis har hun beskrevet i sangen ‘Million Years Ago’. I sangen synger hun blandt andet, at det nogle gange føles som om, folk er bange for hende og ikke længere tør se hende i øjnene.

- Det gør dig ensom. Normalt er jeg den type, der kan bryde isen. Hvis folk stadig er helt stille efter ti minutter, så kommer jeg med en joke, og går over i min nervøse snakke-mode, som jeg også gør på scenen, har hun sagt.

Men det er netop Adeles nervøse snakke-mode, hendes åbenmundede facon og hendes behov for at pille det højtidelige af sig selv, der adskiller hende. Både fra den højtidelige tone i hendes musik, men også fra så mange andre stjerner i samme kaliber.

Som når hun laver fis med sig selv og sine fans, når hun går undercover som sin egen lookalike på BBC.

Eller når hun tager på carpool karaoke med den britiske komiker James Corden.

- Måske er det netop det, der er så befriende – at hun tager os et andet sted hen, end vi er vant til. Vores stereotype billede af en diva er, at man er krukket på en bestemt måde, så der ligger noget befriende i, at hun bryder den aftale omkring, hvordan en diva skal være, siger Mathias Buch Jensen.

Se Adeles ærlige takketale fra i aftes, hvor hun vandt fire Brit Awards.

  • Adeles fulde navn er Adele Laurie Blue Adkins. Hun er født 5. maj 1988.

  • I 2007 fik hun en ’Critics’ Choice’ i Brit Awards, og året efter udgav hun albummet ’19’ med nummet ’Chasing Pavements’.

  • Siden har Adele udgivet albummene ’21’ og ’25’.

  • I januar havde Adele solgt mere end 100 millioner album, hvilket gør hende til en af verdens bedstsælgende sangere.

Facebook
Twitter