Alex Nyborg Madsen: Lemmy var den ultimative rockmyte

Den nu afdøde forsanger for Motörhead, Lemmy Kilmister, var så rock n’ roll, som man kan blive. Han stoppede dog sin karriere alt for sent, mener P4-vært Alex Nyborg Madsen, der mødte Lemmy flere gange.

Lemmy Kilmister fik diagnosticeret kræft den 26 december og døde få dage efter. Han blev 70 år. (Foto: Asger Ladefoged og Salvatore Di Nolfi © (c) Scanpix)

Med Lemmy Kilmisters død har verden mistet en af rockmusikkens allermest cool frontfigurer.

Det fortæller musiker og P4-vært Alex Nyborg Madsen til DR Kultur.

- Lemmy var ultracool og helt sin egen mand. Han lavede den ultimative rocktrio med Motörhead. En trio der var med til at skabe fundamentet for mange af de metalbands, vi kender i dag, siger Alex Nyborg Madsen.

Blondiner og enarmede tyveknægte

Han har mødt den nu afdøde rocklegende flere gange. Blandt andet på den legendariske natklub St Moritz Club i London.

- Så sad Lemmy der med sin flaske Jack Daniels og to blondiner på hver sin side. Det eneste han lavede hele natten, var at hive i håndtaget på den enarmede tyveknægt. Han var helt ligeglad med, hvad der skete omkring ham. På den måde var han en mand, der hvilede meget i sig selv, siger Alex Nyborg Madsen.

Flere år senere fik Alex Nyborg Madsen lejlighed til at interviewe Motörhead-forsangeren.

- Jeg fornemmede et menneske, der var ekstrem tilbagelænet og meget bevidst om den musikalske arv, han havde skabt. Han virkede som indbegrebet af rock n’ roll, og man kunne hænge en næsten hvilken som helst rockmyte om halsen på ham, og den ville passe perfekt.

Stoppede ikke i tide

Alex Nyborg Madsen er dog ked af, at Lemmy fik ødelagt lidt af den musikalske arv han efterlod sidst i karrieren.

- Nogle af de sidste koncerter, Motörhead gav, var jo frygtelige at se på. Det var tydeligt, at Lemmy var alt for svag til at stå på en scene. Det var ærgerligt, han ikke stoppede i tide, siger Alex Nyborg Madsen og tilføjer: - Men på den anden side. Det er svært at forestille sig, hvad Lemmy ellers skulle have lavet end at spille helt til det sidste.