Allan Olsen: Magthaverne lyver os op i vores åbne ansigt

Den albumaktuelle sanger Allan Olsen er træt af politikernes skandaler, og når de tror, alt er okay igen, når de har sagt undskyld på Twitter.

(Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Det er blevet en del af min daglige gangart at skræve henover mennesker, der ligger i elendighed på gaden, siger Allan Olsen, da jeg møder ham på en lånt altan med udsigt over Vesterbro i København.

- Det kan godt være, jeg lyder som en sur, gammel mand fra Jylland, men hellere det end at være en idiot på 30 år, fortsætter han.

Sanger, sangskriver og guitarist Allan Olsen har rundet de 60. Han har netop udsendt dobbeltalbummet 'Hudsult' efter fire års pladepause.

Og selv om frederikshavneren Olsen har boet i Aarhus i 20 år, så vedkender han sig sin baggrund.

- Samfundskritik på nordjysk består mest i at lægge armene over kors, smiler Allan Olsen:

- Det ligger naturligt for mig at forholde mig, om ikke kritisk, så spørgende og undrende til den virkelighed, jeg går rundt i.

Ude med riven

Og Olsen er ude med riven.

- Vi går rundt i en politisk virkelighed, der er fuldstændig grotesk med skattesag og andre skandaler. Og alligevel trækker vi bare på skuldrene, siger Allan Olsen, der har et godt øje til afstanden mellem politikere og medier på den ene side og folk flest på den anden.

- Der er en lede ved elitens topstyring, som folk reagerer på - og så får vi en populisme, der kommer med nemme, synlige og smarte løsninger.

Fra sin jyske udkigspost er der langt til magtens centrum i hovedstaden.

- Vi ser magthavere lyve os op i vores åbne ansigter uden at blive straffet.

Den sure gamle mand sætter trumf på med ordene.

- Spindoktorer, embedsmænd og politikere er klar over, at de kan slippe godt fra næsten hvad som helst, hvis bare de siger undskyld på Twitter!

Allan Olsens far

En af Allan Olsens mest personlige, nye sange hedder 'Min far kørte post for staten' og fortæller historien om faderen, der kørte post 'indtil de satte et stopur i hans postbil. Og regnede ud, at han var urentabel. Så sagde han: 'I kan rende mig i røven og dele skidtet ud selv.'

0:00

Men sangen handler ifølge Olsen ikke bare om hans far.

- Det er ikke for at synge en privat og sentimental sang om min far, men han repræsenterede en tid og en kultur, der er trængt i dag. Han levede et liv, hvor alt omkring ham var større end ham selv, han var ikke den vigtigste. Det vigtigste for ham var fællesskabet.

Hudsult

Og så er vi tilbage på altanen med udsigt over nutidsdanmark og spørgsmålet, hvorfor han har valgt et gammelt ord som hudsult til sit album.

Allan Olsen tager en slurk te, ser på uret, slår en akkord an og svarer:

- Når der bliver stille om så dejligt et ord som hudsult, så får jeg lyst til at bruge det, for jeg tror ikke, det er fordi plejesektoren har fået det meget bedre. Måske har vi bare glemt ordet, fordi vi har opgivet at gøre noget ved hudsulten?

Niels Frid-Nielsens samtale med Allan Olsen er netop udsendt af DR på podcast under titlen 'Allan Olsen: Hellere sur og gammel end ung idiot'. Du kan høre podcasten her.