Amerikanske John Grant er besat af Danmark

Hans sange er tungsindige, men når snakken falder på Danmark lyser den koncertaktuelle John Grant op. Jeg elsker lyden af det danske sprog, siger han.

Teksterne er oftest barske og mørke, men der er også optimisme at spore hos amerikanske John Grant. Særligt når sangeren taler om Danmark.

Torsdag aften står han på scenen i Store Vega og krænger sin sjæl ud, og fredag gælder det en koncert på Voxhall i Aarhus.

Men ellers bruger den amerikanske sanger og musiker John Grant det meste af sin tid i Danmark på at jagte nye danske gloser i de københavnske gader.

Amerikaneren har senest udgivet pladen 'Pale Green Ghost', der blandt andet indeholder hittet 'GMF', som især har været et hit på P6 Beat.

Elsker lyden af dansk

Debutalbummet kaldte han til gengæld for 'Queen of Denmark', for sangerens ellers så tunge hjerte banker for vores lille land.

- Jeg kan godt forstå en del dansk efterhånden. Det er et super smukt sprog. Jeg elsker lyden af det. I går da jeg gik rundt i byen, blev jeg bare så lykkelig over at høre folk tale dansk, siger John Grant, da DR Kultur møder ham i hovedstaden.

Debutpladen 'Queen of Denmark' udkom i 2010 og på den, finder man en sang med samme titel.

- Det er ikke noget, jeg har planlagt, men for mig repræsenterer Danmark noget smukt. I dag vil jeg se, om jeg kan nå forbi en boghandel og købe en bog om dansk grammatik, fortæller John Grant, der udover engelsk også taler russisk, tysk, spansk og fransk.

- Vi kan selv blive dronning

Inden han begyndte at skrive sangen 'Queen of Denmark' kendte han nærmest intet til det danske. Og han vidste slet ikke, at der rent faktisk findes en dronning af Danmark. Det kom først, da han fik gang i skriveprocessen.

- 'Queen of Denmark' er en metafor for alle de ting, vi ikke kender noget til. At du ikke har nogen anelse om, hvad der venter derude. Den handler om alt det, vi endnu ikke ved, at vi kan udrette. Vi kan selv blive dronning af Danmark, hvis vi vil, siger han optimistisk.

Det lyder alt sammen meget positivt, men faktisk byder John Grants sangunivers især på triste anekdoter.

Barsk opvækst og smerte med i bagagen

For Grant, der i dag bor i Island, har selv oplevet en masse, han ikke lige havde regnet med. Dårlige ting, vel at mærke.

Mange af sangene på albummet 'Pale Green Ghost' kredser om sangerens destruktive druk og stofmisbrug, hans svære opvækst som homoseksuel og den dårlige nyhed om, at han er hiv-positiv.

- Smerte er en mulighed for at gro. Det lyder latterligt og tosset, men det er sandt. Man bliver nødt til at se det som en mulighed frem for en begrænsning, for smerte er uundgåelig. Det rammer alle, uanset hvilken historie, du har. Vi skal alle forholde os til døden, tvivl og tab, siger sangeren.

Men det er svært for ham at mærke mørket på sådan en solskinsforårsdag i den danske hovedstad, hvor han er omringet af et lydspor af alle de danske ord, som han elsker lyden af.

- Det er godt her, siger han så på næsten flydende dansk.

Facebook
Twitter