Anmelder: Trumps danske forbindelse var en af de store i dansk jazz

Donald Trumps svigerdatters danske morfar, Kai Ewans, har angiveligt været medvirkende til, at Lars Løkke er kommet foran i køen til at besøge USA’s præsident. Men hvem var Kai Ewans egentlig?

Kai Ewans var en af tidens helt store jazzmusikere i Danmark i 30'erne og 40'erne. (Foto: © Henning Thempler, Scanpix)

Når Lars Løkke Rasmussen i dag besøger Donald Trump i Det Hvide Hus, er det oplagt, at de to herrer spiffer besøget op med at sætte lidt dansk jazz på pladespilleren.

Donald Trumps svigerdatter, Venessa Trump, er nemlig barnebarn af danskeren Kai Ewans. Han var en af de toneangivende på den danske jazzscene fra 1920’erne og frem til 40’erne - og ifølge DR's politiske korrespondent, Uffe Tang, en af årsagerne til, at Løkke i dag er blandt de første europæiske ledere, som besøger Trump.

Men hvem er den amerikanske præsidents danske jazz-forbindelse?

- Han er en af de første, der opdager jazzen i Danmark og meget initiativrig.

Sådan siger Kjeld Frandsen, der er jazzanmelder på Berlingske.

Kai Ewans begyndte allerede at arbejde som professionel jazzmusiker omkring 16-års alderen som saxofonist og klarinettist. Senere hen blev han en del af datidens helt store danske danseorkestre under Erik Tuxen, hvorefter han dannede sit eget orkester, Kai Ewans Orkester.

- Det spillede han med i 12 år frem til slutningen af 40’erne, hvor han blandt andet optrådte i Scala Salen i København. Orkestret blev et af periodens mest betydelige jazzbands, fortæller Kjeld Frandsen.

Under hans karriere indspillede hans orkester sammen med den verdenskendte amerikanske jazzmusiker Benny Carter nummeret ’Memphis Blues’ fra 1936.

0:00

- Det er med til at vise, hvor stor han var. Han var en, man kendte i hele Europa, siger jazzanmelderen.

Laver business i USA

Kai Ewans holdt dog en pause fra musikken og tog til USA, hvor han blev en af de anerkendte forsikringsagenter i USA. Han åbnede også flere restauranter i Los Angeles.

I 60’erne vendte han dog tilbage til Danmark, hvor han også forsøgte sig på det københavnske restaurationsmarked. Han gendannede desuden sit band og komponerede Bjørn Tidemands dansktophit ’Mini midi maxi girl’ fra 1970.

Kai Ewans fik i 1946 datteren Bonnie Kay Ewans, der som barn rejste med familien til USA. Senere vendte hun hjem til Danmark, hvor hun var mannequin og var med i Dirch Passer-filmen ’Pigen og millionæren’ fra 1965. Hun vendte dog igen tilbage til USA, hvor hun i 1977 fødte Venessa Kay Haydon, der i 2005 blev gift med Donald Trumps søn, Donald Trump Jr.

Kai Ewans døde i 1988 i USA.