Anmelderrost musiker er endnu en i rækken, der nægter at spille i Israel

Bands fra hele verden boykotter Israel blandt andet på grund af de israelske bosættelser.

Fans har fået Lorde til at droppe sin koncert i Israel næste sommer. Det har fået Israels ambassadør til at invitere hende til samtale. Det er uvist, om Lorde vil mødes med ambassadøren. (Foto: Harry Woods © Getty Images)

Listen over verdensstjerner, der dropper at spille koncerter i Israel, ser ud til at vokse. Senest har newzealandske Lorde aflyst sin koncert i juni til næste år efter massivt pres fra sine fans.

Det har nu fået den israelske ambassadør i New Zealand til at invitere den 21-årige sanger til et møde. Senere har den israelske ambassade i New Zealand – ifølge The Guardian – tilføjet, at sangeren har ’bukket under for støtterne af en lille, fanatisk gruppe’, der ’spreder had og fjendskab’, og at hun har skuffet sine israelske fans.

Læs også

Raket fra Gaza rammer israelsk by

Desuden har The Jewish Council i New Zealand kritiseret Lordes beslutning og tilføjet, at hun valgte at holde koncert i Rusland, selvom landet bliver kritiseret for at krænke menneskerettighederne.

Men Lorde er langt fra den eneste sanger, der har droppet deres koncerter i det hellige land, eller som er kommet i vælten af at spille i Israel.

The Pixies, The Klaxons og Gorillaz

Loading preview...

’Here Comes Your Man’ sang Pixies i nummeret af samme navn. Men de nægtede at komme i juli 2010, efter at israelske soldater dræbte ni tyrkiske aktivister på et skib ud for Gaza.

Bandets aflysning kom, efter at The Klaxons og Gorillaz havde aflyst deres koncerter i Israel af samme grund.

The Pixies vendte dog tilbage til Israel igen i 2014, hvor de spillede, inden Gaza-konflikten brød ud få uger senere.

Loading preview...

Danske Mø kom under pres, da hun besluttede at holde koncert i Tel Aviv 8. maj 2015. Da hun havde offentliggjort, at hun tog til Israel for at spille, strømmede det ind med kritik på Facebook. En skrev blandt andet: ’Skam dig, et grimt menneske du er.’

Mø valgte dog at gennemføre koncerten og skrev, at hun var påvirket af kritikken, men at hun ville spille i Tel Aviv, fordi hun mente, at dialog var vejen frem.

Lauryn Hill

Loading preview...

Dagen inden Møs koncert skulle den amerikanske sanger Lauryn Hill have givet koncert i Tel Aviv. Men i modsætning til Mø, valgte den tidligere The Fugees-sanger at aflyse.

- Jeg ville virkelig gerne bringe vores liveoptræden til denne del af verden. Men jeg ønsker også at støtte retfærdighed og fred, skrev Lauryn Hill på Facebook.

Lana Del Ray

Loading preview...

Konflikten i Gaza i 2014 fik også amerikanske Lana Del Ray til at droppe sit israelske visit. Hun skulle have spillet i august 2014, men aflyste på grund af urolighederne. Officielt blev koncerten først udskudt, men senere blev det helt aflyst. Og her tre et halvt år senere har Lana Del Ray – ifølge den israelske avis Haaretz – stadig ikke givet koncert.

Radiohead, Rolling Stones og Sia fik kritik

Loading preview...

Det britiske band Radiohead fik også gok i nødden, da de offentliggjorde, at de ville spille i Tel Aviv i år. Men koncerten blev ikke aflyst til trods for kritikken.

Flere musikere var blandt kritikerne – heriblandt Pink Floyd-musikeren Roger Waters og Sonic Youth-musikeren Thurston Moore.

Alligevel stod Thom Yorke og resten af bandet fast. Phil Selway, der spiller trommer i Radiohead, udtalte efter koncerten til musikmediet NME, at han ikke rigtig vidste, om de havde brændt nogen broer ved at holde fast, men at det føltes som den rigtige beslutning ikke at aflyse.

Også The Rolling Stones, Sia, Rihanna og Justin Bieber spillede i Tel Aviv trods protester.

I den oprindelige artikel stod, at Rihanna skulle have ændret teksten i et nummer til 'All I See Is Palestine'. Det har vist sig ikke at være tilfældet. Derfor er afsnittet fjernet.

FacebookTwitter