Anmelderrost rapper: Dansk hip hop sidder fast musikalsk

Der er for lidt kunstnerisk udvikling på den danske rapscene, mener den 23-årige rapper Emil Kruse. Han har selv valgt en mere poppet tilgang på sin musik, som er P3's Uundgåelige denne uge.

Den danske musiker og rapper Emil Kruse mener, at den danske rapscene lukker sig for meget om sig selv. (Foto: Alarm Music)

En af årets bedste danske udgivelser.

Sådan skrev Politiken om musikeren Emil Kruses første plade ’Slumromantiker’, der udkom i 2016.

Politikens musikredaktør Lucia Odoom gav albummet seks ud af seks mulige hjerter og kaldte udgivelsen for en ’en velproduceret, elektronisk hiphop-udgivelse, der tager lytteren med sig igennem tvivlen og forelskelsen og ensomheden’

Nu er Emil Kruse så tilbage med sangen ’Hørt fra Dig’, der af P3’s musikredaktør Mathias Buch Jensen bliver beskrevet som et nummer, ’der crusier rundt på fingerknips og groovy bas og på en gang er både eftertænksom, længselsfuld og dansabel’.

- I dansk musik er der lige nu en bølge af filosoferende unge mænd med beats i bagagen. En af de bedste hedder Emil Kruse, som helt tidligt i solo-karrieren har ramt sin egen lyd, så man kan skille ham ud fra flokken, siger Mathias Buch Jensen om den unge danske sanger.

Den svære toer

’Hørt fra dig’ er Emil Kruses første udgivelse siden ’Slumromantiker’, og topkarakteren til debutpladen lægger et pres på den 23-årige musikers skuldre.

- Jeg troede faktisk, at der skulle mere til at få så gode anmeldelser, og det er klart, at jeg gerne vil gøre det lige så godt igen, siger rapperen.

- Jeg tror, det bedste, jeg kan gøre, er at prøve en masse ting af musikalsk og blive ved med at fortælle historier fra mit liv. For det var det, jeg gjorde, da jeg lavede ’Slumromantiker’, fortæller han.

Janet Jackson viste vejen

Emil Kruse lavede indtil for et par år siden 90'er- og UK-inspireret rap. Men da han en dag hørte Kaytranadas remix af Janet Jackson-nummeret ’If I Was Your Girl’, besluttede han sig for at gå i en anderledes musikalsk retning.

- Jeg følte, at jeg sad fast rent musikalsk, og da jeg hørte, Janet Jackson-nummeret, følte jeg, at det var lige præcis sådan en musikalsk retning, jeg skulle sigte efter for at komme videre.

Resultatet blev ’Slumromantiker’, hvor hip-hop, pop og soul blev blandet sammen, og gav Emil Kruse sit musikalske gennembrud.

Hader at blive sat i bås

Han mener, at genreblanding er noget, som den danske rapscene burde tage ved lære af.

- Jeg synes, dansk hip hop lukker sig meget om sig selv, og det har den gjort i lang tid. Jeg vil ikke stå og udlevere nogen, men jeg synes, der er mange danske rappere, som sidder fast i genren.

Han mener, at et musikalsk sporskifte er noget af det bedste, der kan ske for en musiker. Han hader selv at blive smidt i en bestemt musikalsk kategori.

- Det fede er kunstnere, som kan overraske og lave noget, som kommer fuldstændig bag på én. Så kan det godt være, man synes, at eksempelvis rapmusik er federe, men jeg tror, det vigtigste er ikke at sidde fast rent musikalsk, siger Emil Kruse.

Fire detaljer fra Emil Kruses liv

  • Er student fra Aurehøj Gymnasium i Gentofte nord for København, hvor han dumpede i faget musik. Ifølge ham selv fordi musikundervisningen var for teoretisk.

  • Er vokset op i Vangede nord for København, og har bl.a. digteren Dan Turell som forbillede og inspirationskilde

  • Ville oprindelig gerne være professionel fodboldspiller og er kæmpe fan af den engelske fodboldklub Arsenal.

  • Er vild med Michael Jacksons plade ’Dangerous’ fra 1991 og er også stor fan af rapperen Eminem. Især nummeret ’As the World Turns’ fra The Slim Shady LP fra 1999 er en af hans favoritter.