Anne Linnet har skrevet nye salmer: En sang kan lette sorgen

Anne Linnet har skrevet en koralsamling - sange, der kan synges ved de store livsbegivenheder i kirken.

Anne Linnet har skrevet salmer i et lettere sprog end de gamle salmer - og uden Gud og Jesus. - De skal kunne synges af alle, uanset om man tror på noget, siger hun. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

- Alt for mange salmer er skrevet i et svært sprog fyldt med beskrivelser af verden og billeder på troen. Det må da kunne lade sig gøre, at skrive nogle sange, som folk kan forstå, og som handler om menneskets indre liv.

Sådan tænkte musikeren Anne Linnet allerede som barn, når hun var med sin mormor i kirken og sang med på salmerne.

Nu er Anne Linnet så i gang med at skrive sin egen samling af sange til brug i kirken ved barnedåb, begravelser og bryllupper; en såkaldt koralsamling.

- De skal synges til min begravelse

I løbet af de sidste ti år har hun skrevet omkring 30 koraler, og meningen er, at hun vil nå op på cirka 50 stykker, og at de skal udgives, måske til næste år.

Nogle af de sange, som allerede er færdige, blev forleden præsenteret og bedømt af dem, der skal bruge dem i fremtiden. Sognebørnene ved Egå kirke tæt på Aarhus fik lov at synge med og efterfølgende komme med kommentarer til indhold, melodi og sangbarhed.

Flere af dem reagerede spontant med et: "Den skal synges ved min begravelse". Og det overrasker ikke kirkens organist Lars Fløe:

- Det er et særligt talent hos Anne Linnet, at hun er i stand til at skrive nogle smukke melodier, som former sig og flyder og forenes med ordene på en helt særlig måde, så det virker naturligt at synge dem. Hun er desuden god til at beskrive det melankolske, men lader også melodien indgive håb.

At synge sig ind i følelsen

Organist Lars Fløe mener, at det kan virke helende, at man synger sig ind i følelserne, for eksempel ved tabet af en ægtefælle.

Anne Linnet er enig:

- Hvis der pludselig bliver sat ord på noget, man har indeni sig, som man har erfaret, men ikke har kunnet formulere i ord, så er det en lettelse at høre det formuleret gennem en sang. Ordene gør det ikke alene, musikken skal være med. Det er de samme knapper, som nogle af mine andre sange, heriblandt Forårsdag, trykker på.

Det er sange med titler som "På en dag hvor solen skinner", "Tung som en sten" og "Ser på morgensolen" med indhold, som relaterer til de mere ekstreme situationer, som vi mennesker kommer i. Sorg og tab, men også lykke og taknemmelighed. Følelser, som ofte er bundet op til de begivenheder som fødsel, død og ægteskab, som vi samles i kirken for at markere.

Handler ikke om Gud og Jesus

Sangeren og komponisten har ikke tænkt nærmere over, hvordan hendes koraler skal indgå i den allerede omfattende samling af danske salmer.

Men i forbindelse med hendes kirkekoncerter har hun mærket et behov for den type sange, der ikke er så svære som dem, hun sang i sin barndom.

- Jeg prøver at skrive noget, der er lettere tilgængeligt, og som handler om det indre liv. Derfor skriver jeg heller ikke om Gud og Jesus i sangene. Det handler om almenmenneskelige følelser, og sangene skal kunne synges af alle, uanset om man tror på noget. Det guddommelige ligger i følelserne, og det behøver man ikke at sætte navne på, mener Anne Linnet.

FacebookTwitter