Aviser hylder Steffen Brandt: Han aflæser folkesjælen

Frontmanden fra TV-2 fylder 60 år i dag og hyldes for med humor og begavelse at synge om den moderne dansker.

Steffen Brandt, der fylder 60 år i dag, har 17 studiealbum med TV-2 bag sig, foruden soloalbummet 'Baby Blue' fra 2010. (Foto: Torben Christensen © Scanpix)

Gennem mere end tre årtier har han sunget om den danske folkesjæl. Men i dag er det Steffen Brandt selv, der bliver besunget.

Sangeren og sangskriveren fra et af Danmarks mest elskede bands, TV-2, fylder nemlig 60 i dag. Og de fleste danske aviser er klar med hyldestportrætter af rockikonet.

- Tidevandet har skyllet stort set alle andre fra dansk rocks guldalder i 80erne til havs. Men TV-2 er stadig stående. Hvilket skyldes Steffen Brandt, skriver Mads Kastrup i Berlingske Tidende.

Nationens tavse samtalekøkken

Modsat Hanne, Sanne, Anne og mange af de andre navne fra det pastelfarvede årti, har Steffen Brandt nemlig en tidløs kvalitet, mener han:

- Hvis Steffen Brandts sange således modsat mange af kollegernes fra 80erne har opnået en kontrakt, der er længere end sangenes udgivelsesårti, skyldes det, at de er så landfaste, at tidernes modebølger ikke skyller dem bort. De besynger livets grundvilkår for den moderne dansker. De siger det usagte i nationens tavse samtalekøkken, skriver Mads Kastrup.

Sindelagets seismograf

Steffen Brandt har 17 studiealbum med TV-2 bag sig, foruden soloalbummet 'Baby Blue' fra 2010.

- Mere kontinuerligt end nogen anden sangskriver har Steffen Brandt i tre årtier været det danske sindelags begavede seismograf, skriver Dorte Hygum Sørensen i sit portræt i Politiken.

- Med velformulerede sproglige vendinger til enhver tid siden TV-2's debutplade, 'Fantastiske Toyota' i 1981, har han taget refrænfængende temperatur på stemningerne i landet og kærlighedens ikke altid misundelsesværdige placering i dem og mindet os om, hvordan han synes, det går. Ofte med en smule afvæbnende ironi. Altid uden at give direkte svar på, hvordan han synes, det kunne gå bedre, fortsætter hun.

Holder fast på det danske

I Kristeligt Dagblad beskrives Brandt også som en "mester i at aflæse folkesjælen". Ikke mindst fordi, hans sangtekster er på dansk.

- I en tid, hvor poppen efterhånden er blevet så international, at selv de danske grand prix-melodier skal synges på engelsk, holder " Danmarks kedeligste orkester" fast på det danske, og Steffen Brandt har gennem årene bevist, at selv i en lille popsang, der gerne vil være populær og på hitlisten, behøver sproget ikke hverken at være fladt eller ligegyldigt, mener skribenten Jørgen Steens.

Antiracistisk sang blev misforstået

Selvom de er pæredanske, er det dog ikke altid sikkert, at sangene bliver forstået som intentionen var. Det skriver musikmagasinet Gaffa, der har samlet 15 forunderlige facts om dagens fødselar.

- Steffen Brandts antiracistiske sang "September 85" fra 1985-albummet "Rigtige Mænd Gider Ikke Høre Mere Vrøvl" blev i 1994 brugt ved eksamen i skriftlig dansk i gymnasiet. Ifølge Aarhus Stiftstidende havde en del elever misforstået teksten og troet, der var tale om en racistisk sang, skriver Gaffa blandt andet.