Bagud på Dansktoppen? Her er 10 af de mest populære nye hits

Du kender Keld og Hilda, Jodle Birge og Bamse, men ved du ikke, hvad der rører sig på Dansktoppen i disse tider? Så få en guide til nogle af de største hits fra de seneste år her.

Fede Finn, Sys Bjerre og Søren Sebber er nogle af de navne, der har hittet på 'Dansktoppen' på P5 de seneste år. (© Scanpix og pressefoto)

’Der er noget galt i Danmark’, ’Vimmersvej’ og ’Kære lille mormor’.

Når snakken falder på dansktop, er det ofte de gamle travere, der fremhæves. Det vil vi gerne lave om på her.

Leif Wivelsted er vært på P5-programmet 'Dansktoppen' og har tilmed bestyret hitlisten over de dansksprogede slager- og popsange i 20 år.

Vi har derfor bedt ham om samle de største og mest interessante hits fra de seneste fire år her:

1. Stine Bruun & Søren Sebber: ’Du ka' godt selv hør' det ikk'

- Søren Sebber er en særdeles erfaren pianist (blandt andet fra ’Hit med Sangen’, red.), guitarist og orkesterleder. I 2014 hittede han i samarbejde med Lune Carlsen, og for tiden markerer han sig sammen med sangerinden Stine Bruun, fortæller Leif Wivelsted.

0:00

2. Fede Finn & Funny Boyz: 'Jydekrogen'

- Man er aldrig for gammel til at få et gennembrud i underholdningsindustrien.

- Lennart Johannessen, der er Fede Finns borgerlige navn, havde været musiker i næste 40 år, inden hittet ’Kærligheden Brænder’ i 2005 strøg til tops og blev folkeeje. ’Jydekrogen’ er et af deres seneste hits.

0:00

3. Birthe Kjær: 'Min Café'

- I 1968 sagde hun ’Arrivederci’ til Franz og goddag til et publikum, der fra første dag tog hende til sig. Birthe Kjær fik hurtigt status som Dansktoppens ukronede ”dronning” og værdig arvtager til tronen efter Raquel Rastenni. ’Min Cafe’ er fra 2014 og var populær på Dansktoppen.

0:00

4. Peter Vesth og Anne Herdorf: 'Ta' en tur på Bakken'

- Vera blev Peter Vesths skæbne. De ”mødtes” i 1975 og selvom bekendtskabet var særdeles ”sæsonbetonet”, blev det til sangen ’Vera’ og starten på en karriere, der nu har strakt sig over mere end 40 år.

- I 2015 hittede han med ’Ta’ en tur på Bakken’ sammen med Anne Herdorf, siger Leif Wivelsted.

0:00

5. Kim Schwartz: 'Jeg er kun en Spillemand'

- Beskedent beskriver Kim Schwartz sig selv som en spillemand - dog helt klart i den gode ende af skalaen.

- Han fik sit gennembrud på Køge Torv og fik også stor succes med ’En smule dig’, der var hans bidrag til Melodi Grand Prix i 2005.

0:00

6. Louise Espersen: 'Tag mig med'

- Inspiration er én ting – talent noget andet. Sangerinden fra Silkeborg debuterede med en række overbevisende genindspilninger af gamle Gitte Hænning-hits. Men! Talentet rakte til andet og mere.

Apropos talent, så har Louise Espersen både deltaget i 'Talent 2008' på DR1 og 'Dansktop Talent 2015' på dk4.

0:00

7. Lise Bro & Laif Møller Lauridsen: 'Så længe'

- Sanger og guitarist med adresse i Vejle. Deres form og udtryk er inspireret af Grethe & Jørgen Ingmann og hele tiden med fokus på den velskrevne sang i et enkelt stilsikkert udtryk.

0:00

8. Latin Dance Band: ‘Stop det nu’

- Med den aarhusianske gruppe fik ’Dansktoppen’ i 2013 en uventet indsprøjtning af salsarytmer. Udsendelsens musikalske bredde nåede nu helt til Cuba og viste, at dansktoppen som genre er i stadig udvikling, fortæller Leif Wivelsted.

0:00

9. Lotte Riisholt: 'Hvem kan elske dig som jeg'

- Det startede i 1976 ved Ekstra Bladets Pladechance. En semifinaleplads gav adgang til en pladeindspilning og dermed gik startskuddet til en karriere, der blandt andet betød medlemskab i gruppen Dacapo.

- I 2005 debuterede Lotte Riisholt som solist med sangen ’Du skal ikke komme her’, men hun kom, hun sang og hun sejrede. Også i 2012 med denne sang.

0:00

10. Sys Bjerre: 'Hey Vanessa'

- Sammen med hittet ’Malene’ gjorde Sys Bjerre sin entre i 2008. Et nyt og friskt pust på den hjemlige popscene så dagens lys, og Dansktop-lytterne var med på vognen, da hun udsendte singlen ’Hey Vanessa’ i 2012, hvor den blev stemt ind.

0:00

Leif Wivelsted

  • Er vært på Dansktoppen, der præsenterer musik hver lørdag på P5.

  • Har formidlet musik i DR siden 1974 og har selv spillet musik, bl.a. i diverse aarhusianske pigtrådsorkestre.

Andet afsnit af 'Dansktoppen: Hadet og elsket' sendes i aften klokken 20.30 på DR K. Du kan se første program på dr.dk/tv.