Banjospillende bessefar inspirerede børnebørnenes folkband

Ugens album på P4 byder på 'storladen' og 'sfærisk' folkemusik fra thyboerne i Jonah Blacksmith.

I 2012 dannede brødrene Simon (t.v.) og Thomas Alstrup fra Thy det syv mand høje alternative folkband Jonah Blacksmith. (© Sony Music DK)

Johannes Alstrup blev kaldt den stærkeste mand i Thy.

Med sin store smedenæve spillede han banjo ligeså bomstærkt, som han hamrede jern i smedjen.

Siden slog musikken gnister ud til smedens børnebørn, Simon og Thomas Alstrup, der under bedstefarens navn dannede folkbandet Jonah Blacksmith i 2012.

”Jonah” for Johannes. ”Blacksmith” for smed.

Bandet debuterede i 2014 med albummet ’Northern Trail’. Den 3. februar blev debuten så fulgt op af deres selvbetitlede skæring nummer to, der i indeværende uge fylder æteren som ugens album på P4.

Herpå har Jonah Blacksmith ikke forladt folk’en, men:

- Vi har klart skåret mere ind til benet. Da vi lavede vores første plade, havde vi jo kun en spinkel anelse om, hvad vi lavede, men vi er blevet mere sikre som musikere. Derfor tør vi stå frem med et mere direkte og simpelt udtryk, siger forsanger og guitarist Simon Alstrup fra det hele syv mand høje band.

Saven er stadig med

Før de to nordvestjyske brødre slog sig sammen og dannede Jonah Blacksmith, havde de vokset op i Thy med en særlig person som musikalsk læremester: Bedstefaren, der ofte blev akkompagneret af deres harmonikaspillende bedstemor.

Jonah Blacksmith skabte de i ønsket om at ære den musikalske arv, bedsteforældrene lod tilbage i børnebørnene. Men også deres geografiske arnested:

- Thy har meget at skulle sige i forhold til, hvem vi er som musikere. Thy har en stor natur med bredde vidder og store åbne landskaber, og det synes jeg smitter af på vores lyd, siger Simon Alstrup.

Brødrene Alstrup dannede Jonah Blacksmith for at videreføre den musikalske arv efter deres banjospillende bedstefar. (© Sony Music DK)

Selv beskriver han lyden som ’storladen’ og ’sfærisk’, men bandet har med deres nyligt udgivne to'er forsøgt at gå nye veje.

- Vi har aldrig ville lade os begrænse af folk-genren. Så det er kun naturligt at forsøge, at tage den nye steder hen, siger Simon Alstrup om albummet, hvor alt fra trædeorgel over dobbelt trommesæt til mandolin, pedal steel og synth giver folkmusikken et opdateret udtryk.

Men som Simon Alstrup slutter med et vink til bedstefaren:

- Vi er simpelthen for miljøskadede til helt at forlade vores ståsted. Så banjoen er stadig med!

Du kan følge Jonah Blacksmith på bandets facebookside her (OBS: kræver login).

FacebookTwitter