Benjamin Koppel om afdød jazzstjerne: Han banede vejen for en rødhåret brilleabe som mig

Jazzmusiker Svend Asmussen var en kæmpe inspiration for den danske saxofonist Benjamin Koppel.

Saxofonist Benjamin Koppel takker Svend Asmussen for at bane vej for jazzmusikere som ham.

Det er både de store ord og det store smil, der er fremme, når den danske saxofonist og komponist Benjamin Koppel mindes violinist og jazzmusiker Svend Asmussen, der er død, 100 år gammel.

- Svend Asmussen banede vejen for dansk jazz. Han gjorde det muligt for sådan en rødhåret brilleabe som mig at tro på, at man kunne få en karriere som jazzmusiker, fordi han allerede i 30’erne og 40’erne spillede med de allerstørste og var på niveau, siger han og fortsætter:

- Det var ikke noget med, at han kom og var en 'eksotisk dansker'. Han var bare en musiker på niveau, der kunne spille med de allerstørste. Det er jo fantastisk inspirerende, og han banede virkelig den vej dér, siger Benjamin Koppel.

Gjorde jazzen folkelig

Koppel nævner Duke Ellington, 'Fats' Waller, Benny Goodman og Nat ’King’ Cole som eksempler på nogle af de store stjerner, som Asmussen spillede sammen med - og selv var en del af.

Men selvom Svend Asmussen selv var at finde blandt de helt store jazzstjerner, var han også en 'showman', der var med til at bringe jazzen ned på jorden og gøre den folkelig, mener Benjamin Koppel.

- Svend Asmussen folkeliggjorde jazzen blandt andet med 'Swe-Danes'. Han tog hele sin musikalitet, men lagde den også ind i entertainment. Så det var festligt og sjovt og tilgængeligt for enhver. Også dem, der ikke havde de helt skarpe jazz-ører, siger han.

Et stort aftryk

Han betegner Svend Asmussen som en rigtig 'spillemand', der i dén grad har sat sine aftryk i jazzens verden.

- Det er en personlig trist dag, men Svend Asmussen har om nogen haft et fantastisk og vidunderligt og rigt liv. Han blev 100 år og har musikalsk gjort det, vi allesammen drømmer om, siger han og fortsætter.

- Det er ikke en tragedie - det er trist - men vi har heldigvis fantastisk meget god musik fra ham. Han har sat et fantastisk aftryk, sige han.

Svend Asmussens familie fortalte tidligere i dag til Politiken, at jazzmusikeren er død. Han blev 100 år og kunne 28. februar have fejret sit 101 års fødselsdag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter