Beyoncé får kritik for at producere tøj under "slavelignende forhold"

Beyoncés nye sportsmærke skal ”støtte og inspirere kvinder,” men tøjet bliver produceret af kvinder, der får en dagsløn på cirka 40 kroner.

Beyoncé har lanceret sportsudstyr sammen med tøjkæden Topshop. Men både hun og Topshop får kritik for produktionsforholdene. (© Fra Yvy Parks youtubeprofil)

Det ser lækkert ud, når Beyoncé præsenterer sit sportsmærke Ivy Park. Men forholdene er knap så fine, når det gælder syerskerne, som har produceret tøjet.

Sangerindens nye sportsmærke har ifølge Beyoncé selv til formål at støtte og inspirere kvinder, men det gælder tilsyneladende kun dem, der køber det, lyder det fra en dem, der producerer tøjet.

Syerskerne i Sri Lanka tjener ned til 18.500 srilankanske rupee om måneden – svarende til 830 kroner, og de skal arbejde mere end 60 timer om ugen for at tjene penge nok til at kunne overleve.

Samtidig bliver de indlogerede i huse uden eget køkken og bad, som for deres egen sikkerhed bliver aflåst om natten.

Det skriver den britiske avis The Sun, der har besøgt en af kvinderne.

Den britiske lavpristøjbutik Top Shop sælger Beyoncés sportsmærke Ivy Park. Her ses en banner fra Top Shop på Oxford Street i London. (Foto: Stuart C. Wilson © Getty Images)

Organisation: Det ligner slaveri

Selvom syerskerne får mere end minimumslønnen, så får Beyoncé og butikken Topshop, der sælger mærket, kritik af menneskerettighedsorganisationen Anti-Slavery International.

- Det er en form for lavtløns-slaveri. Der er flere ting, der ligner slaveri; Den lave løn, restriktioner af kvindernes frie bevægelighed, og det, at de bliver låst inde, siger Jakub Sobik, der er presseansvarlig i Anti-Slavery International.

Ivy Park skrev i går i en pressemeddelelse, at de forventer, at deres leverandører overholder Ivy Parks etiske retningslinjer, som tøjmærket selv kalder stramme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk