'Big Brother-Christian' vandt P3 Lytterhittet i 2001: En fuckfinger til kultursnobberne

Christian Brøns vandt det allerførste 'P3 Lytterhit'. Men det var ikke alle, der mente, at han var den rette vinder.

I 2012 stillede Christian Brøns op i Dansk Melodi Grand Prix sammen med svenske Patrik Isaksson, som han tidligere har arbejdet sammen. (Foto: Camilla rønde © Copyright: Scanpix Denmark)

I 2001 hylder P3 for første gang danske musikere med en prisfest.

Showet foregår i Radiohuset i København og bliver ikke tv-transmitteret, men sendt direkte på P3.

Antallet af priser har varieret fra år til år, men en af de priser, som har fået lov at bestå siden prisuddelingens begyndelse, er 'P3 Lytterhittet'.

I 2001 er det den nyudklækkede musiker Christian Brøns, der vinder lytternes pris.

Christian Brøns blev kendt som deltager i reality showet 'Big Brother' i 2001 og udgav senere samme år debutalbummet ’Du kan gøre hvad du vil’, der blandt andet indeholdt megahittet af samme navn.

Regnede ikke med at vinde

Ligesom 'P3 Prisen' er Christian Brøns i 2001 helt grøn i musikverdenen og har aldrig tidligere været nomineret til en pris:

- Jeg følte mig helt vildt stolt og synes, jeg havde nået det, som jeg havde sat mig for, fortæller han.

Kunstnere som Sort Sol og Tim Christensen er også nominerede og Christian Brøns regner derfor ikke med at hive prisen hjem:

- Jeg var neutralt forberedt. For jeg tænkte, at der måtte være nogen, der var smartere end mig, der skulle have den pris.

Årets 'P3 Lytterhit' er...

Når Christian Brøns mindes den decemberaften for 15 år siden, kan han godt mærke, at det var en stor aften:

- Der sker et eller andet i min mave, når jeg tænker på, da vi kom til uddelingen af ’Lytterhittet’, siger han.

Andrew Jensen, som på det tidspunkt er radiovært på hitlisteprogrammet 'Tjeklisten', uddeler prisen:

- Årets 'P3 Lytterhit er.... 'Du kan gøre hvad du vil’ og Christian!

Publikum bryder ud i klapsalver, ’Du kan gøre hvad du vil’ gjalder udover salen og spotlightet bliver peget direkte mod Christian Brøns, der pludselig sidder badet i opmærksomhed:

- Jeg får akut adrenalinchok. Jeg skulle virkelig have styr på mine knæ, som var lige ved at give efter for al den adrenalin, der pumpede rundt i min krop.

Heldigvis får han styr på knæene og kan gå op på scenen og modtage sin pris, fortæller han om sekunderne efter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hvis der er en ting Christian Brøns gerne ville genopleve, er det at spille på Plænen i Tivoli i sommeren 2002: - Det står stadig som en oplevelse jeg aldrig glemmer.

En fuckfinger til kultursnobberne

Op til prisuddelingen er Christian Brøns blevet kritiseret for ikke at være en rigtig musiker, fordi han er blevet kendt gennem et reality program:

- Jeg havde virkelig taget det personligt, at anmelderne ikke tog mig og min musik seriøst, og fordi jeg ikke havde forberedt en takketale, endte det med at blive en fuckfinger til alle de der kultursnobber.

Talen starter som den klassiske takketale og Christian Brøns er tydeligt glad:

- Tusind tak skal I have. Det er måske den fedeste pris, man kan få i det her arrangement, fordi det jo er alle lytterne, der har været med til at stemme denne her sang ind.

Men den kritik Christian Brøns tidligere har oplevet, bliver pludselig meget nærværende, da nogen i salen kommer med negative tilråb mod den nykårede prisvinder.

Hvad der bliver råbt, står hverken klart i Christian Brøns' erindring eller i optagelsen fra prisuddelingen, men det får talen til at tage en ny drejning:

- Og til dig og alle andre der synes, jeg er en talentløs idiot: Jeg synes, I skulle lukke røven og komme ind i Vega d. 25 januar, og så ses vi dér, lyder Christian Brøns' stemme akkompagneret af klapsalver fra salen.

Et møde med sine idoler

Da en tilfreds Christian Brøns sætter sig på sin plads efter at have været på scenen, læner Sort Sol-forsanger, Steen Jørgensen, sig frem og siger:

- Godt gået mand!

Det er kæmpestort for Christian Brøns, der ligesom mange andre guitarspillende teenager, er kæmpe fan af den erfarne punksanger:

- Jeg tænkte bare ’Wow, hvor sejt, at Steen Jørgensen ved, hvem jeg er.’ Han skulle bare vide, at jeg et par år forinden havde siddet og spillet hans numre til mine fingre blødte.

Det var ikke kun Steen Jørgensen, Christian Brøns stiftede bekendtskab med den aften. Han mødte også musiker og radiovært Alex Nyborg Madsen:

- Han kom over til mig og sagde, at hvis der var noget, jeg gerne ville vide, kunne jeg altid kontakte ham. Det blev jeg mega glad for, at han sagde. Jeg synes, han var vildt sej!.

En pris der gav genlyd

På trods af, at Christian Brøns følte sig meget alene i musikbranchen, benyttede han sig aldrig af Alex Nyborg Madsens tilbud:

- Vi ved allesammen, at ordet 'stjerne' ikke hører sammen med reality og branchen kunne ikke rigtig lure, hvordan jeg kunne udgive et album og få så stor succes. Og derfor ville jeg ikke have siddende på mig, at jeg leflede for en radiovært for at blive spillet i radioen.

Netop fordi branchen ikke accepterede Christian Brøns og hans musik, betød det meget for ham, at lytterne bakkede ham op med 'P3 Lytterhittet':

- Det betød meget mere for mig at vinde en pris, der var bestemt af lytterne. Så kunne de fornemme musikkritikere lukke røven, for folket havde talt og det har givet genlyd siden.

Stem på 'Årets Lytterhit' 2016

  • Stem på Alex Vargas: 'Shackled Up'. Send SMS-kode: P3 AL til 1212

  • Stem på Volbeat: 'For Evigt'. Send SMS-kode: P3 VO til 1212

  • Stem på Lukas Graham: '7 Years'. Send SMS-kode: P3 LU til 1212

  • Stem på MØ: 'Final Song'. Send SMS-kode: P3 MØ til 1212

  • Det koster 1 kr. + alm. sms-takst

FacebookTwitter