BILLEDER Live Aid fylder 30: Her er fem ting, du måske ikke vidste om Live Aid

I dag er det 30 år siden, at velgørenhedskoncerterne Live Aid blev afholdt. Se billeder fra koncerterne her, og læs, hvorfor de stadig er værd at huske.

 • Sådan så det ud, da Live Aid blev afholdt i London for 30 år siden. (Foto: Georges DeKeerle © 1985 Georges De Keerle)
 • Madonna synger i et udsolgt JFK Stadium i Philadelphia. (Foto: Frank Micelotta Archive)
 • Udsigten ud over Wembley Stadium i London. (Foto: Dave Hogan © 2004 Getty Images)
 • Cirka 75.000 mennesker var samlet på Wembley Stadium i London. (Foto: Dave Hogan © 2004 Getty Images)
 • David Bowie var en af de deltagende artisterne under Live Aid i London (Foto: Georges De Keerle © 2004 Georges De Keerle)
 • Flere britiske bands var med i London blandt andre George Michael, i gul trøje, i midten Bono og Paul McCartney samt Freddie Mercury. (Foto: Dave Hogan © 2005 Getty Images)
 • Led Zeppelin, der ellers var gået i opløsning, spillede sammen under Live Aid i Philadelphia. (Foto: Ron Galella)
 • Mick Jagger giver den lidt for meget gas i USA og flår under koncerten nederdelen af Tina Turner. (Foto: Ron Galella)
 • Sådan så scenen ud i London. (Foto: Mike Cameron © Redferns)
 • U2's Bono og arrangøren Bob Geldof gik sammen på scenen under Live Aid i London. (Foto: Peter Still)
 • Elton John spillede under koncerten i London. (Foto: Peter Still)
 • David Bowie og George Michael under Live Aid i London. (Foto: Peter Still)
 • Briten Mick Jagger fra The Rolling Stones tog til JFK Stadium for at spille. (Foto: Paul Natkin)
1 / 13

For præcis 30 år siden gik 80’ernes største musikikoner på scenerne på Wembley Stadium i London og i JFK Stadium i Philadelphia for at samle penge til de afrikanske lande, der var ramt af hungersnød.

Hele 60 bands spillede under superkoncerterne i de to storbyer, og de blev set af omkring 1,5 milliarder mennesker på stadions eller live på tv, hvilket på daværende tidspunkt var omkring hver femte menneske i verden. I andre byer blev der også afholdt mindre koncerter, men koncerterne i London og Philadelphia var de største.

Alene under de i alt 16 timer lange koncerter blev der indsamlet omkring en halv milliard kroner og det efterfølgende salg af merchandise gav i alt en samlet indtægt på omkring 1,5 milliarder kroner.

DR Kultur har været i arkiverne for at finde billeder fra de to hovedkoncerter. Se dem øverst i artiklen, og læs her fem ting, du måske ikke vidste om koncerterne.

Freddie Mercury stjal rampelyset

Freddie Mercury-bandet Queen fik lov til at få primetime under koncerten i London, som var der, hvor flest seere kiggede på med tv’erne hjemme i stuerne – nemlig kl. 18, britisk tid.

Under Queens 20 minutter lange koncert spillede de blandt andet numrene ’We Will Rock You’ og ’We Are The Champions’ – og efter sigende skulle bandets lydteknikker have sørget for, at lyden var en anelse højere under Queens koncert end de øvrige koncerter.

Queens koncert under Live Aid blev i 2005 kåret som verdens bedste livekoncert blandt 60 britiske musikere og journalister.

Phil Collins spillede på to kontinenter på samme dag

Phil Collins var en travl mand den 13. juli 1985. Collins lagde ud med at spille nummeret ’Against All Odds’ på Wembley i London. Derefter smuttede han på et Concorde-fly, fløj over Atlanten i løbet af tre timer og 30 minutter og spillede derefter det samme nummer i Philadelphia.

Ifølge flere medier begyndte han koncerten i USA med at sige:

- Jeg var i England i eftermiddags. Sjove, gamle verden, ikke?

Jagger flåede nederdelen af Tina Turner

Tina Turner stod pludselig i trusser og sorte strømpebukser på scenen i Philadelphia. Under hendes optræden med Mick Jagger, hev The Rolling Stones-sangeren nederdelen af hende, så hun pludselig så meget overrasket ud.

Dog sang og hoppede begge hurtigt videre, mens de fortsatte med at synge nummeret ’It’s Only Rock And Roll’.

Flere gamle bands blev genforenet

Det lykkedes Bob Geldof, der blandt andre stod bag Live Aid, at få flere opløste bands til igen at spille sammen.

Blandt dem var The Who, der gik i opløsning i 1982, og Led Zeppelin, som gik i oplæsning i 1980 efter trommeslageren John Bonhams død. Desuden blev Ozzy Osbourne også genforenet med Black Sabbath, efter han i 1979 blev smidt ud af bandet.

AC/DC gad ikke velgørenheds-tv

Tv og velgørenhed er ikke et skønt miks. Det mente i hvert fald forsangeren i AC/DC, Brian Johnson, der i 2010 sagde, at bandet takkede nej til at medvirke i Live Aid, fordi det var et tv-arrangement.

- Bob Geldof er en snu fyr. Han gjorde, hvad, han mente, var rigtigt, men det virkede ikke. Pengene gik ikke til de fattige. Det gør mig vred, når folk forsøger at bruge politik eller velgørenhed for at gøre reklame for sig selv. Det er okay at holde en velgørenhedskoncert, men ikke en verdensomspændende tv-begivenhed, sagde Brian Johnson til den australske avis Herald Sun.

FacebookTwitter