Birgit vil lave musik af lyden af vores celler

Komponisten og perkussionisten Birgit Løkke vil finde lyden af vores celler – og sætte den til musik.

Sammen med forskningschef Christian Muchard samler komponist Birgit Løkke ledninger, skåle og mikrofoner – alt sammen for at optage lyden af cellerne. (© (c) DR)

Hvordan mon det lyder, når celler deler sig? Og lyder syge celler anderledes end raske celler?

Det er det helt store spørgsmål, som komponist og perkussionist Birgit Løkke har sat sig for at undersøge.

- Som musiker ved jeg, at alt levende og alt, der bevæger sig, giver lyd fra sig. Vores krop er også levende og inde i vores krop er der 37.000.000.000.000 celler. De bevæger sig, og derfor må de også give lyd fra sig. De lyde vil jeg gerne finde, fortæller hun i P1 featuren ’Lyden af cellerne’.

Hendes nysgerrighed er blevet til projektet CELL og ligger i naturlig forlængelse af hendes mangeårige arbejde med at finde musikken i naturens lyde.

For som Birgit Løkke siger: ”Alle svar er i naturen. Ligesom al musik er i naturen.”

Absolut stilhed først

Men først skulle der være stilhed. For at finde den tog Birgit Løkke til den canadiske ødemark. Her boede hun i tre måneder helt alene i en lille hytte, kun med sin store tempelgong som selskab.

- Allerførst var der larm. Det hamrede og dundrede i mit hoved. Men det var min egen larm. Derefter kom stilheden, fortæller hun.

Da stilheden var kommet, kunne hun gå ud i den.

Det blev til frostklare dage og nætter, hvor hun vandrede ad dyrenes stier i naturparken tæt på Rocky Mountains: mødte træer, himlen og alle de dyr – store som små - som var naturparkens egentlige beboere.

Hun fik at vide, at en bjergpuma, umiddelbart før hun kom, havde fanget en danser, slæbt hende op i et træ og spist hende.

Birgit var selvfølgelig blevet advaret om faren ved at gå alene ad dyrenes stier.

- Men jeg kunne jo ikke sidde der alene i min hytte i tre måneder, smiler hun, og fortsætter:

- Og jeg vidste, at det var dyrenes område, og at det kun var på deres præmisser, at jeg kunne bevæge mig rundt i naturparken.

Havets dyb og jordens indre

Efter turen til Vildmarken var Birgit Løkke en del af en ekspedition med ubåden Nautilus, hvor hun optog lydene fra havets dyb. Hun har også sat lyd til jordens indre i et projekt fra Stevns Klint.

I dag rejser hun frem og tilbage mellem Danmark og Pasteur Instituttet i Paris, hvor hun sammen med stedets forskningschef, Christian Muchard, er i gang med at optage lyden af cellerne.

Forsigtigt dypper de særligt sensitive mikrofoner ned i små glasskåle. Her flyder cellerne rundt i lyserød væske, som holdes konstant ved 37 grader ved hjælp af en terrarielampe.

Derefter vil hun bearbejde lydene, så det bliver til musik skabt på baggrund af det indre liv i vores kroppe.

- Al videnskab springer af vores sanser – og kunsten er sanselig. Hvis vi med vores egen krop – vores egne sanser - kan høre, mærke og føle forskningen og dens resultater, bliver det meget nemmere at begribe og forstå de videnskabelige områder, siger hun.

På samme måde som stilheden i den canadiske ødemark har en klar lyd og taler til os og på samme måde som havets dyb og jordens indre har deres helt egen klang, og taler til os, vil Birgit Løkke finde den stemme, cellerne har, og det, den stemme siger til os.

Samarbejder med forsker

Birgit Løkke er ikke den eneste, der undersøger lyden af celler.

I 1998 optog en japansk forsker, Michio Matsuhashi lyde fra gærceller, der deler sig.

Den amerikanske nanoforsker James Gimzewski har også optaget lyden af disse gærceller, og et samarbejde er allerede i gang mellem komponisten og forskeren.

- Måske, måske, kan vi finde frem til, om sunde og raske celler lyder anderledes end syge og svage celler. Og måske kan man ved hjælp af lyden finde en måde at gøre de syge celler sunde igen, siger Birgit Løkke.

De lyde, Birgit Løkke optager, skal viderebearbejdes og til april 2017 skal cellernes musik fremføres som en del af et større musikdramatisk værk.

Se mere på musicart.dk