Birthe Kjær: Hvorfor er Robbie Williams sange bedre end mine?

Birthe Kjær udgav en samling evergreens. Det gjorde Robbie William også. P4 spillede Robbie Williams sange, men ikke Birthe Kjærs. - Jeg forstår det simpelthen ikke, siger hun.

Birthe Kjær forstår ikke, hvorfor hun ikke bliver spillet på P4. - Det er simpelthen fuldstændig forkert, at visse kunstnere ikke bliver spillet på P4 alene på grund af deres navn, siger hun til DR Kultur. (© DR)

Birthe Kjær vidste det godt.

At hendes nye album 'Smile' ikke ville blive spillet på P4.

Det var i 2011, og sådan havde det været et par år. Hendes musik var no-go på P4. Alligevel undrede hun sig.

For mens samlingen af evergreens, som Birthe Kjær havde udgivet, og som havde fået fine anmeldelser, ikke var noget for P4, ville FM-kanalen gerne spille sangene fra Robbie Williams album 'Swing When You're Winning'. Som bestod af præcis den samme type evergreens.

- Det er de samme slags evergreens, og hans bliver spillet på P4, mens mine ikke gør. Det er lidt svært for mig at forstå, at man lader sådan noget ske, og jeg synes, at det er helt vildt forkert ikke at spille mig bare på grund af mit navn, siger hun til DR Kultur.

- Det er fuldstændig forkert

I det hele taget forstår Birthe Kjær ikke, at hendes musik ikke er velkommen på P4, ligesom musik fra Brødrene Olsen, Keld & Hilda, På Slaget 12 heller ikke er.

- Det er simpelthen fuldstændig forkert, at visse kunstnere ikke bliver spillet på P4 alene på grund af deres navn, og at man på den vis bliver sat i bås af P4, fordi man hedder, det man gør. Jeg har virkelig indsunget mange forskellige genrer, så hvorfor hører bare nogle af mine sange ikke til på P4? siger hun.

Birthe Kjærs sange bliver i stedet spillet på DAB-kanalen P5, men det er ifølge sangerinden slet ikke det samme.

- Det er forkert, at vores musik kun lever gennem dab-radioen, for på den vis bliver en masse folk udelukket, når det ikke er alle, der kan høre dabradio, ligesom man heller ikke kan høre det, når man eksempelvis kører i bil, siger hun.

Det hele går i stå

Problemet er ifølge Birthe Kjær, at den slags kunstnere, som P4 ikke vil spille, og som ofte forfejlet bliver kaldt for dansktopmusikere, får ringere kår, når de ikke bliver spillet på P4.

Færre og færre folk opdager musikken, når den ikke bliver spillet på P4. Tilbage er kun de allerede dedikerede lyttere, der aktivt vælger at tænde for P5, og på den vis mister man en potentiel yngre lytterskare, som endnu ikke kender til musikken, som eksempelvis Birthe Kjær, Brødrene Olsen eller andre ikke-ønskede kunstnere på P4.

- I sidste ende betyder det, at ingen vil lave plader med os, når vi har så dårlige lanceringsmuligheder. Og så kan det jo ikke betale sig at lave plader med den type kunstnere for pladeselskaber, og så går det hele i stå, siger hun.

Drop ordet dansktop

Selv om det ikke er realistisk, håber Birthe Kjær stadig, at P4 vil ombestemme sig og begynde at spille hendes musik igen.

En måde at få det til at ske på, kan være at fjerne ordet dansktop fra ordforrådet, mener hun.

- Dansktopbegrebet kan godt have en negativ klang og er et udskældt ord, så jeg synes, det skal væk. I stedet kan man kalde det dansk pop, for det er jo i virkeligheden, hvad det er. På den vis kan radioen spille de gode plader og undgå de dårlige, men behøves ikke skelne mellem de forskellige popgenrer.

- Som almindeilg lytter vil jeg da også gerne høre et blandet program og der igennem holde mig orienteret om, hvad der sker i musikbranchen. 'Eldorado' med Jørn de Mylius er vist det eneste program, der bliver spillet både på P4 og P5, siger hun.

DR Kultur har henvendt sig til radiochef i DR, Tor Arnbjørn og spurgt, hvorfor P4 gerne vil spille evergreens af Robbie Williams, men ikke af Birthe Kjær, men han ønsker ikke at diskutere konkrete musikvalg.

FacebookTwitter