Birthe Kjær styrer det hele selv: Jeg kan sikkert drive nogle til vanvid med min perfektionisme

Mange musikere har hyret folk til at sørge for alt det praktiske, når de skal ud at spille. Men Birthe Kjær gør helst det meste af arbejdet selv.

(Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Hun har sunget stort set hele sit liv og har turneret i næsten 60 år.

Birthe Kjær har også en karriere som revyskuespiller og tv-vært bag sig, og er i det hele taget ingen amatør i livet som en eftertragtet sangerinde.

Men i alle årene har hun alligevel klaret stort set det hele selv. Hun sørger selv for sine kostumer og alt det praktiske, der hører med, når man turnerer rundt omkring i Danmark.

Det fortæller hun om i aften i premieren på programmet 'På Landevejen', hvor DR1 følger nogle af Danmarks mest kendte og populære entertainere.

- Jeg gør alt selv, sådan er det. Det er derfor, det hedder solist. Jeg tænker rigtig meget over alle de praktiske ting og kan sikkert også drive nogle til vanvid med min perfektionisme, siger hun.

- Det kan man så også sige er en form for nerver, at jeg går så højt op i, at alting skal være i orden.

Der er én bestemt ting, Birthe Kjær og hendes band altid beder om, når de skal ud at spille. Hør Birthe fortælle om det her:

Mor styrede kalenderen

Og sådan har det været helt fra begyndelsen. I 1968 blev en ung Birthe Kjær opdaget af Johnny Reimar, der tilbød hende en pladekontrakt.

Hendes første single var 'Arrivederci Franz', der gav hende et gennembrud med det samme, da sangen gik direkte ind på førstepladsen på Dansktoppen.

- Også dengang var det mig selv, der styrede det. Det har jeg altid bedst kunnet lide.

- Jeg ville gerne selv snakke med alle de forskellige bookere, og når jeg så ikke var hjemme, så havde min mor en kopi af min kalender, og det synes hun jo var helt vildt fedt. Hun elskede at snakke med alle de her bookere, og de elskede hende, fortæller Birthe Kjær.

Birthe Kjær kører altid selv derhen, hvor hun skal. Hør hende fortælle om det her:

En stylist er ikke tidsbesparende

Også tøjet er der styr på ned til mindste detalje. Den kendte sangerinde kunne snildt hyre folk til at klare den slags, men egentlig vil hun bare helst gøre det selv.

- Jeg kunne måske godt have en stylist med, men jeg synes, mit arbejde er ligeså stort, som det er, hvis jeg gør det selv, siger hun.

- Hvis jeg eksempelvis har skullet lave noget til et ugeblad, og der en stylist på, så skulle jeg alligevel mødes med stylisten inde i byen og bruge en dag på det, så det er ikke spor tidsbesparende. Så kan man ligeså godt gøre det selv, lyder det bestemt fra Birthe Kjær.

Hun finder selv ud af, hvad hun gerne vil have på, men i dag får hun dog syet kostumerne, fordi det gerne skal være unikt. Men sådan har det ikke altid været.

- Tidligere var det sådan, at man kunne optræde i en pæn sommerkjole, men det er jo blevet udviklet mere og mere det med egentlige kostumer på scenen.

- Og så er det jo ikke så sjovt at se en blandt publikum med samme kjole som én selv. Det har jeg faktisk oplevet på en kro en gang, griner hun.

Hun klarer det hele selv, Birthe Kjær. Det fortæller hun mere om her:

-Ingen skal opføre sig krukket på mine vegne

Af samme årsag har Birthe Kjær heller ikke nogen manager. Mange har gennem årene 'budt sig til' i forhold til at arbejde for den populære sangerinde, men her bliver det meget svært at lokke med hende, siger hun.

- Der kan selvfølgelig være fordele ved det, men jeg kan godt lide selv at have fod på det hele. Jeg betaler også selv lønningerne til hver eneste musiker.

- Jeg vil ikke risikere, at der er nogen, der opfører sig krukket på mine vegne. En manager kan godt holde nogen fra døren, uden solisten ved noget om det, og det har jeg ikke lyst til skal ske, siger hun.

'På Landevejen' har premiere i aften klokken 20.30 på DR1.

Om programmet:

  • I denne nye DR1-serie på seks afsnit inviterer en række af Danmarks mest kendte og populære entertainere seerne med i bandbussen, i omklædningsrummene og bag kulissen.

  • Dem kan du møde i serien: Birthe Kjær, Rune Klan, Kandis, Huxi Bach, Lindy Aldahl (foredragsholder – kendt fra DR-programmet Rigtige mænd), Fallulah, Folkeklubben, Mikkel Karlsen (hypnotisør og psykologisk entertainer) og Lis Sørensen.

  • 'På Landevejen' kan ses seks tirsdage fra den 27. juni klokken 20.30 på DR1.

Facebook
Twitter