Boyband-stjerne er blevet voksen: Derfor skal du også være fan af Niall Horan

Med One Direction-sangerens nye album er det endelig blevet okay at være fan, selvom man har passeret de 35.

Niall Horan startede sin karriere i boybandet One Direction, men nu kan voksne også være med. Uden at skamme sig. (Foto: Rich Fury © Getty Images)

Hej, mit navn er Marie.

Jeg er egentlig for gammel til det, men nu kan jeg ikke holde det hemmeligt længere:

Jeg er fan af Niall Horan.

Er du ikke med på, hvem han er, kan jeg fortælle, at det er ham den irske fyr med de blonde lokker fra det verdenskendte boyband One Direction.

Ham, der nu står på egne ben med sin guitar og egne verdensomspændende hits som 'Slow Hands'.

Niall Horan: Slow Hands

I dag er derfor en helt særlig dag.

En dag, jeg ærligt talt har set frem til, siden Niall Horan i september sidste år udsendte sin første sang som solist, 'This Town'.

For nu er Niall Horan – endelig! – klar med sit debutalbum, 'Flicker', der udkommer i dag.

Og jeg er ret sikker på, at der er mange andre, der har talt ned til netop denne store Niall-dag.

Nå ja, så de er muligvis 20 år yngre end mig, men glæden må da klart være den samme.

Kort om Niall Horan

24-årig sanger og sangskriver fra Irland.

Meldte sig som 16-årig til ’X Factor UK’ som solist, men blev en del af det sammensatte boyband One Direction, der blev nummer tre i konkurrencen.

One Direction udgav som kvintet fire studiealbum – det første i 2011 – og dernæst det indtil videre sidste i 2015, da gruppen var blevet en kvartet.

Niall Horan udgav sin første solosingle, ’This Town’, i september 2016 og har i år udsendt hittene ’Slow Hands’ og ’Too Much to Ask’.

Er nomineret til en American Music Award i kategorien New Artist of the Year i år.

Nu kan vi så alle sammen endelig få lov til at høre de grundigt indspillede versioner af alle 13 sange fra albummet.

Om det så er den Fleetwood Mac-lækre 'On The Loose' eller det smukke titelnummer 'Flicker', så kan vi nu høre dem uden forstyrrelsen af pigehvin og klapsalver på dårlige koncertoptagelser på Youtube.

Trods sin nye solo- og voksenplade, så er det stadig de helt unge kvinder, der står i forreste række. Her ses han med en flok fans på den røde løber til en canadisk prisuddeling i år. (Foto: MARK BLINCH © Scanpix)

Men åh, hvor ville man nyde selv levere en omgang klapsalver og skråle med, når han for første gang spiller en koncert i eget navn på det københavnske spillested Vega i april næste år. Hvis man da havde fået billet.

Koncerten i Store Vega – som må betegnes som ganske intime rammer til en mand, der er vant til stadionscener med One Direction – blev dog udsolgt på få minutter. Til manges ærgrelse ...

Undskyld, One Direction-fans...

Det er ingen hemmelighed, at jeg har en svaghed for boybands sådan generelt, for findes der noget mere hyggeligt end en flok kække gutter, der synger ørehængende pophits og optræder i matchende tøj? Nej vel.

Derfor har jeg også fulgt One Direction fra sidelinjen med observerende ører, siden ’X Factor UK’ sendte de fem drenge ud af programmet – ikke på deres albuer, men på et sølvfad til alverdens teenagepiger og dem, der var yngre. En succes var født.

Men One Direction var naturligvis ikke et unikum. Ja, undskyld, One Direction-fans.

Da jeg voksede op, var det boybandet New Kids On The Block, der dominerede hitlisterne og pigeværelserne.

Plakaterne af Joe, Donnie og de andre unge fyre dominerede væggene i mit barndomsværelse, og på ghettoblasteren rungede deres hits som 'Step by Step' og 'You Got It (The Right Stuff)'.

New Kids On The Block var det første boyband lavet på den effektive opskrift bestående af hits, synkrondans, kønne ansigter og sporadisk bad boy-attitude.

Og mens gruppen tog en pause, der endte med at vare i mange år, nynnede jeg med på hits fra boybands som Take That, Backstreet Boys og Westlife, indtil der blev meget boyband-stille på hitlisterne og i medierne.

Der var ligesom ikke nogen drengegrupper, der nåede ud over rampen ligesom forgængerne.

Det var her, at One Direction dukkede op i den engelske version af 'X Factor' i 2010 – uden synkrondans og bad boys, men dog med den obligatoriske charme, teenage-energi og ørehængere, der unægteligt hører et boyband til. Og uden at jeg opdagede dem.

Fra søde teenage-sange til voksenhits

De første par album var da også tydeligt mest for Niall og gutternes jævnaldrende, hvilket jo giver god mening.

Singlerne var - indrømmet - ganske søde, men det var først med gruppens fjerde album – der fik den opfindsomme titel 'Four' – at der for alvor skete noget med sangskrivningen, hvis du spørger mig.

Langsomt fandt jeg vej til sange som 'Stockholm Syndome', 'Fireproof' og 'Fool’s Gold', der alle har en mere voksen lyd.

One Direction: Fool's Gold

Det var her, at jeg særligt opdagede de fem gutters forskelligheder. Jeg blev en Niall-girl, om man vil, for hvem kan stå for en irsk fyr med en guitar og en god stemme?

One Direction-klassikeren 'Fool’s Gold' har i øvrigt stadig en plads i Niall Horans musikalske repertoire, fordi han har spillet den flittigt som en del af ekstranumrene til sine seneste solokoncerter.

Niall Horan poserer her sammen med en anden boyband-vant herre, nemlig Take Thats Robbie Williams, der i øvrigt optrådte sammen med One Direction i gruppens spæde 'X Factor'-dage. Her ses de backstage i forbindelse med støttekoncerten 'One Love Manchester' tidligere i år. (Foto: Kevin Mazur/One Love Manchester © Getty Images)

24-årig med en svaghed for gamle dage

Og så er vi tilbage til ham den nu 24-årige albumaktuelle irer med guitaren og en forkærlighed for 80’ernes funkrock, Eagles og Fleetwood Mac. Gamle bands, som hans helt unge fans måske også har opdaget nu.

Jeg har arbejdet utrætteligt på det i halvandet år her mellem studiets fire vægge, og nu er jeg klar til at vise, hvor stolt jeg er over pladen

Niall Horan, sanger og sangskriver

Det er derfor også den lyd, han blandt andet har kastet sig over på sit debutalbum, der også byder på et par folk-ballader, popduetter og noget, der oplagt kan skrues max op for nede på pubben, hvor det i øvrigt virker til, at popstjernen stadig hænger ud fra tid til anden.

Altså, når han ikke lige rejser fra A til B som alle andre dødelige via Londons travle og proppede undergrundstog.

Han er bare sådan en nede-på-jorden-agtig fyr, du ved.

- 'Flicker' er et meget vigtigt album for mig. Jeg har arbejdet utrætteligt på det i halvandet år her mellem studiets fire vægge, og nu er jeg klar til at vise, hvor stolt jeg er over pladen, siger Niall Horan i en video, der er udsendt i forbindelse med udgivelsen.

Niall Horans tidligere bandkammerater fra One Direction er også stolte.

Liam Payne, der selv er er aktuel med en ny single i dag, har i hvert fald rost sin ven.

Med sit debutalbum har Niall Horan bevæget sig fra teenageidol til noget, der også rammer en bredere målgruppe.

Hans hit ’Slow Hands’ bliver spillet på mangt en radiokanal herhjemme – alt lige fra The Voice til P4 – og alverdens medier har haft ham på besøg for at fortælle om de nye sange.

Og så kan jeg jo heldigvis også tillade mig at være med på Niall-vognen.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve