Da John Lennon skrålede med på ’Dejlig er den himmelblå’

I 1969 dansede John Lennon om juletræet i Thy. Hør hvordan dengang 16-årige Karsten oplevede sit idol.

John Lennon Yoko Ono holder pressemøde under deres ophold i Skyum Bjerge, Thy. (Foto: Vagn Hansen © Scanpix)

Skovsgård, Nordjylland 1969:

Juleferien er næsten slut, da Karsten Højen på 16 år læser i lokalavisen, at John Lennon og Yoko Ono er i området. I det lille indremissionske landsbysamfund Skovsgård, er det ikke hver dag, at sådan noget sker, og sammen med tre venner går han i gang med at lægge en plan for, hvordan de skal komme i kontakt med de to verdensstjerner.

For Karsten og hans venner er hippier, og John Lennon og Yoko Ono er store politiske forbilleder.

Udstyret med kamera og båndoptager bestikker de den lokale skolebuschauffør til at køre dem til verdensuniversitetet i Thy, hvor John Lennon og Yoko Ono har annonceret et pressemøde. Men sne og slud på de små veje forsinker dem, og da de endelig kommer frem, er pressemødet slut.

Fredsprofeter i uldne sokker

Men de fire drenge har ikke i sinde at give op så tæt på mål.

De får alligevel lov til at komme ind, og dér i en sofa sidder deres store idoler med benene oppe på sofabordet, helt afslappede og i deres uldne sokker.

- Det var sådan en rigtig hyggelig stue, og juletræet stod i baggrunden og var stadig ikke pillet ned. Der var en hyggelig og en varm stemning, og John og Yoko virkede oplagte og imødekommende på alle mulige måder, fortæller Karsten Højen her 35 år senere til P1 Radiofortællinger.

Drengene sætter sig ned over for dem og tænder båndoptageren, og Karsten spørger på sit bedste skoleengelsk, hvordan de kan være med til at skabe fred i verden.

- Bare gør det samme, som vi gør, hæng plakater op på jeres skole.

- Vi skal hver især sætte gang i vores egen landsby, det handler om at starte lokalt, prædiker de to fredsprofeter, og drengene suger til sig, mens de tager billeder og optager det hele på bånd.

Give Peace a Chance og himmelblå

Stemningen er høj. John Lennon og Yoko Ono spiller guitar og synger deres nye megahit ”Give peace a chance”, og bagefter tager de alle sammen hinanden i hænderne og danser om det juletræ, som endnu ikke er pakket ned efter julen.

John Lennon er i sit allermest frejdige humør, og holder sig ikke tilbage, da de skal synge ”Dejlig er den himmeblå.”

Karsten går lige bagved ham og holder mikrofonen ind imellem dem for at fange Lennons skæve fraseringer i forsøget på at synge med.

Kommer tilbage som rockstjerner

Karsten og vennerne kommer tilbage til Skovsgård som rockstjerner. Alle vil høre om deres tur, og de holder foredrag og billedfremvisninger på skolen, hvor de fortæller om deres møde med John Lennon og Yoko Ono.

De laver også fredsaktioner og blomsterdage, hvor alle tager blomster i håret og giver blomster til hinanden – et noget særligt syn på den lille konservative landsbyskole. Senere hen er flere af dem med til at starte Frøstrup lejren, der i dag er kendt som Thy-lejren.

- I det hele taget så betød det der fredsbudskab meget for os, og vi brugte rigtig meget tid og energi på at udbrede ånden fra John og Yoko, fortæller Karsten.

Det var uden tvivl en stor oplevelse for de fire drenge, men først mange år senere viste den sig at få en endnu større betydning.

Nordjylland, 2003:

Karsten læser en nyhed om, at nogle gamle båndoptagelser med John Lennon og Yoko Ono er blevet solgt for et millionbeløb på en auktion i London.

Båndene er optaget af Anthony Cox, som var Yoko Onos tidligere mand, og er i samlerkredse kendt som ”the Denmark tapes,” fordi de indeholder nogle meget sjældne optagelser med John Lennon og Yoko Ono, fra et længerevarende besøg i Thy i 1969-70.

Og så kommer han i tanke om noget.

- Det fik så mig til at tænke på, at et eller andet sted oppe på mit loft, der lå der da vist også et bånd.

Det gamle kassettebånd med de optagelser, han selv og nogle kammerater lavede med John Lennon og Yoko Ono i julen ’69…

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk