Da Lasse gik i gymnasiet stak han sine venner en hvid løgn - nu lever han af den

Lasse Mørck her netop blevet kåret til den bedste unge jazzkomponist i Danmark. Han begyndte at spille kontrabas, fordi han sagde, han kunne.

Jazzen er ikke død - og heller ikke spor gammel.

I hvert fald ikke hos 28-årige Lasse Mørck, der er et af de største talenter på en kontrabas i Danmark. Og som netop har modtaget prisen som Årets Unge Jazzkomponist: Han nøjes nemlig ikke med at spille jazz, han skriver også jazzmusik.

- Jazzmusik er fedt, fordi det har noget autentisk. Det er baseret på improvisation og akustisk musik, som går lidt imod fremskridtene og udviklingen i vores samfund på andre punkter, siger han til dr.dk.

Sagde til vennerne han kunne spille kontrabas

Lasse Mørcks lyd på den kæmpestore kontrabas vækker for kendere minder om jazzhistoriens store bassister: Charles Mingus og Charlie Haden.

Men faktisk begyndte karrieren med en lille hvid løgn i gymnasiet, hvor Lasse fik nogle venner, der lyttede til jazz.

- Jeg synes de var seje, så jeg begyndte også at lytte til jazz, siger han.

Siden han var 10-12 år havde Lasse Mørck selv spillet elbas og guitar. Men vennerne hørte, at hans far spillede på kontrabas - og spurgte, om Lasse selv spillede på sådan en:

- Så sagde jeg "ja, det gør jeg i hvert fald" - og så måtte jeg jo gå i gang, fordi jeg havde sagt, jeg spillede kontrabas, griner Lasse Mørck.

Tre jazzplader du bør høre - ifølge Lasse Mørck:

  • Miles Davis: Kind of Blue

  • Bill Evans: Sunday at the Village Vanguard

  • Ahmad jamal: Ahmads Blues

Musik om steder han aldrig har været

Det var faktisk tredje gang, Lasse Mørck var nomineret til prisen for Årets Unge Jazzkomponist - men altså først nu, det lykkedes ham at få den.

- Prisen betyder utrolig meget for mig. Den gør det meget nemmere at komme ud med min musik og blive hørt ude i den ganske verden, siger Lasse Mørck.

Han udgav sidst år albummet 'Imagining places I've never been'. Altså musikstykker om steder, han faktisk aldrig har været.

Hør DR Big Band spille musikken, der gav Lasse Mørck prisen:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5a683dc4a11f9f0368353431

Prisen som årets unge jazzkomponist får han dog for et andet værk, 'Tezcatlipoca', der er skrevet om et land, hvor Lasse Mørck rent faktisk har været: Mexico.

Bag den tungevridende titel ligger der et stykke musik om skabelsesberetningen for den mellemamerikanske aztekerstamme:

- Alt det obskure og kaosset fra beretningen, har jeg trukket ned over diverse latinamerikanske rytmer og harmonier, der akkompagnerer en ilter og temperamentsfuld barytonsaxofon gennem en humørsvingende musikalsk fortælling, beskriver Lasse Mørck selv værket.