Danmarks nye superarena bliver indviet i dag: Den er skabt til den gode lyd

Selv stole og loft i Københavns nye arena er bygget for at skabe den ultimative koncertlyd, siger arenaens designansvarlige.

(Foto: Adam Mørk © 3XN)

Nogle af verdens bedste akustikere har regnet og målt, allerede før første spadestik blev taget i 2013.

Og selv de 11.800 stole i arenaen og loftet vil være beklædt med materiale, der sørger for den helt rigtige lyd, når Metallica, Céline Dion og The Weeknd i de kommende måneder spiller i Københavns nye arena, som kronprinsen er med til at indvie i dag.

- Den er bedre og smukkere end andre multiarenaer i Nordeuropa. Lyden er ikke på højde med DR’s Koncerthus, som udelukkende er bygget til koncerter. Men den er i hvert fald på niveau med Boxen i Herning med et nyk opad, lover Gry Kjær fra arkitektfirmaet 3xn.

Bedre end Forum og Parken

Hun er projektleder for arenaens design og har blandt andet stået for akustikken i den nye multihal med plads til 16.000 tilskuere. Hun siger, at man lige fra starten har fokuseret meget på at få den helt perfekte lyd, når de store stjerner skal spille i arenaen i Ørestad.

  • Sådan ser arenaen ud indvendig. (Foto: Adam Mørk © 3XN)
  • Udenpå er arenaen beklædt med træ, som giver bygningen en mere bølget form. (Foto: Adam Mørk © 3XN)
  • (Foto: Adam Mørk © 3XN)
1 / 3

- Lyden vil helt klart være meget, meget bedre end i Forum og Parken. I modsætning til Parken er arenaen hovedsageligt bygget til at skabe god akustik, siger hun.

Hele 80 procent af de arrangementer, som vil foregå i arenaen, forventes af være koncerter, musicals og lignende shows. Og i modsætning til sportsbegivenheder, som vil være 20 procent af arrangementerne, kræver de shows en anderledes lyd.

Efterklangstiden er nøglen til god lyd

Hemmeligheden er den såkaldte efterklangstid. Det lyder en anelse teknisk, men kort fortalt dækker over, hvor lang tid lyden hænger i luften.

Ved koncerter skal efterklangstiden være mellemlang, så bassen ikke runger for meget. Til gengæld må den gerne være længere til f.eks. en håndboldkamp, så lyden af klappepølserne kan blive hængende i rummet lidt længere.

De såkaldte klappepølser er populære til blandt andet håndboldkampe. (© Scanpix)

Da langt størstedelen af begivenhederne i arenaen vil være koncerter, er man primært gået efter en efterklangstid, der passer til musikbegivenheder.

- Vi bygger en arena, der er en koncertsal, hvor man også kan lave sportsevents, udtrykker Gry Kjær den linegang, der har været med at skabe den bedst mulige lyd.

Bedre lyd end forventet

Det polstrede betræk på stolene, den perforerede plade med akustisk filter på taget og arenaens runde form har blandt andet været med til at gøre lyden endnu bedre, end hvad de havde sat sig som deres oprindelige mål.

- Vi har taget gennemsnittet af målinger af lydkvaliteten af Boxen i Herning, arenaen i Malmø og to engelske arenaer, og jeg kan sige, at det niveau, vi har opnået, er bedre, siger Gry Kjær.

Også uden for selve arenaen har arkitekterne haft fokus på lyden. For selv under koncerterne vil naboer og forbipasserende ikke høre den rungende bas fra koncerterne, lover hun.

Indtil videre er der planlagt 20 forskellige arrangementer i Royal Arena.

Første koncert er med Metallica 3. februar. Billetterne blev flået væk så hurtigt, at bandet i alt giver fire koncerter i arenaen frem til 9. februar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk