Dansk musik bryder lydmuren til udlandet

Udlandet lytter i højere grad til dansk musik end tidligere. Fra 2008 til 2013 er rettighedsbetalingen for dansk musik fra udlandet steget med næsten 40 procent.

Remee, Jeppe Breum Laursen og Aura er nogle af de danske musikere, som er mest populære i udlandet.

Dansk musik rider på en bølge af udenlandsk succes. Fra 2008 og frem til 2013 har danske kunstnere øget deres indtægter fra udlandet med 13 millioner kroner - svarende til en stigning på lidt over 37 procent.

Dermed fik dansk musik samlet set 48 millioner kroner ind i rettigheder betalt fra udlandet i 2013.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dansk musik er kommet op på internationalt niveau

Nicolaj Hyltén-Cavallius, der er kommunikationschef i Koda, mener, at den positive udvikling skyldes flere ting.

Han peger på, at digitaliseringen har gjort det nemmere for danske musikere at få deres musik ud i verden, og at der er kommet øget fokus på at få betaling for musikken. Samtidig mener han, at stigningen også skyldes de danske musikere.

- Musikere - og særligt de yngre årgange - er begyndt at se verden som én stor markedsplads i forhold til tidligere. De har en helt anden indstilling til udlandet og laver musik, som har et internationalt niveau. Før var det Sverige, der for alvor kørte med klatten, når det gjaldt det internationale marked, men vi er i Danmark ved at komme godt efter det, siger Nicolaj Hyltén-Cavallius til DR Kultur.

Filmkomponister ligger højt

Det er dog ikke kun de velkendte sangere som Oh Land, Agnes Obel, Volbeat og , der henter pengene hjem. Særligt inden for sangskrivning til tv-serier og film ligger Danmark i top. Derfor spiller succesen for dansk- og nordiskproducerede tv-serier og film også ind.

Derfor er musikeren Jacob Groth, som blandt andet har lavet filmmusik til Millennium-trilogien, nummer to på listen over modtagere af rettighedsbetalinger fra udlandet.

Det øgede udenlandske forbrug af dansk musik sker samtidig med, at forbruget af musik generelt har været stigende. Fra 2008 til 2013 steg de samlede rettighedsbetalinger fra både ind- og udland til danske musikere med 23 procent.

Men tallene viser altså, at betalingerne procentuelt er steget væsentligt mere for de udenlandske betalinger.

Udenlandske kunstnere får langt størstedelen

Selv om de danske musikere kradser flere penge til sig internationalt, så er der lang vej, før at de får lige så mange penge som de udenlandske musikere får i Danmark.

Mens de danske musikere fik 48 millioner kroner fra udlandet, så fik udenlandske musikere hele 494 millioner kroner, fordi deres musik blev spillet i Danmark.

Ikke overraskende er det de mandlige musikere, som tager langt størstedelen af indtjeningen. Af de i alt 178 millioner kroner, som de danske kunstnere fik i 2013, gik hele 152 millioner til mændene, mens de kvindelige musikere måtte nøjes med 26 millioner kroner.

FacebookTwitter