Dansk producer om møde med Cohen: Vi ødelagde næsten hans koncert

Musiker og producer Anders Dohn mødte Leonard Cohen i 1993, der på det tidspunkt var et mørkt sted i sit liv.

Leonard Cohen slapper af med en smøg i London i juni, 1974. Den canadiske kunstner er død, 82 år gammel. (Foto: Michael Putland © 2009 Getty Images)

Det var i forbindelse med Leonard Cohens koncert i Falconer Salen, at Anders Dohn og et hold fra DR i 1993 skulle optage lyd til radioen.

Men den morgen i april ville bussen med optageudstyret ikke starte.

Anders Dohn cyklede i forvejen for at give besked om, at holdet var forsinket, og da bussen ankom, var Cohen og hans band gået i gang med lydprøven.

- Vi skulle have vores aftager (optageudstyr, red.) på, så vi kunne optage koncerten. Man skal helst gøre det, inden musikken går i gang, og det gav et højt ’plop’, da teknikeren koblede vores mikrofon på, fortæller Anders Dohn, der stadig kan huske den høje lyd og Cohens reaktion.

DR-hold spolerede lydprøve

- Det må du aldrig gøre igen, udbrød Cohen sammenbidt.

- Jeg tror, vi mistede vores balancer takket være DR, tilføjede han tørt over mikrofonen med henvisning til de ændringer i lydniveauet, Anders Dohns hold forårsagede.

Anders Dohn fik derefter ti minutter til at gøre Cohen god igen. Han blødte dog hurtigt op og lod uden sure miner holdet fra DR gennemføre deres optagelser.

Cohen var på det tidspunkt et mørkt sted i sit liv. Forholdet til hustruen Suzanne Elrod hang i en tynd tråd og Cohen drak tre flasker rødvin før han gik på scenen.

- Hans stemme blev mere og mere sløret undervejs, husker Dohn.

Siden faldt den danske musiker, oversætter og producer pladask for canadieren med den dybe stemme og var i 2004 med til at gendigte og udgive pladen ’På danske læber’. Her fortolker danske kunstnere som Steffen Brandt, Swan Lee, Nikolaj Nørlund og Claus Hempler Cohens sange i danske oversættelser.

Dohn står også bag P1-serien 'Leonard Cohen - en radiobiografi'.

Dohn husker Cohen som en meget venlig og karismatisk mand. Han er naturligvis trist over Cohens død, men ikke overrasket.

- Han har jo selv proklameret det, siger han og henviser til både den e-mail, Cohen tidligere på året skrev til sin gamle kærlighed, norske Marianne Ihlen, og hans seneste album ’You Want it Darker’, hvis tekster kredser om døden.

Dansen mod enden

Han håber bare, at den gamle crooner nåede at miste bevidstheden, inden Donald Trump blev valgt til præsident.

- Det ville jeg unde ham. At han har været på så meget morfin, at han ikke rigtig har oplevet den deroute, det er for USA. Det tror jeg ikke, han ville have brudt sig om.

Selv vil Anders Dohn huske Cohen for sine smukke sange. Han fremhæver nummeret ’Dance Me to the End of Love’ fra 1986-albummet ’Various Positions’.

- Det er en meget, meget smuk sang. En gennemgang af kærligheden fra fødsel til død. Det er værd at huske på, at ’the end’ på engelsk også betyder noget, man vil opnå – hvor højt, og bredt og vidt, man kan komme med kærligheden.

Leonard Cohen blev 82 år gammel. Han efterlader sig børnene Adam Cohen og Lorca Cohen.

P1-serien 'Leonard Cohen - en radiobiografi' sendes i tre afsnit den 11., 12. og 13. november.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk