Dansk rapper: Disse 5 numre viser, hvorfor Eminem er den største

Eminem er tilbage med et nyt album. Her deler fan og rapper Elbanovic idolets vigtigste numre med dig.

Eminem hyldes for rapteknik og vilde rim i anledningen af sin nye plade, der udkommer i dag. Her ses han under en optræden i 2014. (Foto: Christopher Polk © Getty Images)

Han bragede igennem i 1999 med sit aggressive alias Slim Shady, og der blev ikke lagt fingre i mellem.

Den hvide fyr fra Detroit rappede om både mord, mentale sygdomme, vold, familie og stoffer. Siden har Eminem leveret verdenshits som ’Lose Yourself’, ’The Real Slim Shady’ og ’Love The Way You Lie’.

I dag er den populære rapper og vilde ordsmed tilbage med albummet ’Revival’ – hans første album siden 2013 – og med sig har han kendte gæstesangere som Beyoncé, Ed Sheeran og Pink.

Esben Nicolajsen, også kendt som rapperen Elbanovic, er fan af Eminem og kontrollerer ligesom sit amerikanske forbillede selv mikrofonen på fornem vis. I 2015 vandt han MC Fight Night, og de seneste to år har han vundet DM i Freestylerap.

- Det er lidt en kliché for en rapper på min alder, men Eminem var klart den, der fik mig ind i rap. Han var forud for sin tid rent teknisk, fortæller Esben Nicolajsen og tilføjer:

- Det, der gør ham til den bedste, er, at han har hele pakken. Man kan diskutere, om han har udnyttet den pakke på de seneste plader. Nogle vil sige, at han er lidt stilforvirret og knap så sur og sulten, men han er stadig den største i min verden.

Her anbefaler Esben Nicolajsen de fem vigtigste numre med den albumaktuelle Eminem – og tæller ned til det ultimative Eminem-hit:

(© Getty Images)

Guilty Conscience

- Eminem er en genial historiefortæller, og det viser han i dette nummer, hvor Dr Dre og Eminem spiller henholdsvis englen og djævelen på tre forskellige personers skuldre.

- Man får stillet tre dilemmaer op i sangen – måske ikke nogen, man selv kan genkende – men man kan relatere til det, at de tre personer er utilfredse med noget.

- Han fortæller blandt andet om en mand, der knokler for at tjene penge til sin familie. Han kommer hjem til konen og opdager hende i seng med en anden. Her glemmer man næsten, at det er en rapsang, for man bliver så opslugt af historiefortællingen.

- Mange af hans tekster har et helt absurd billedsprog, men man kan på en måde godt relatere til følelserne på en mindre skala.

0:00

Findes på ’The Slim Shady LP’, 1999.

(© Getty Images)

My Name Is

- Det her er også en klassiker. I modsætning til ’Guilty Conscience’ er det ikke en sammenhængende historie – det er kortere sekvenser og handler mere overordnet om Eminem.

- Han mestrer virkelig det absurde og chokerende og tager altid sine tekster og sit sprog to skridt længere end andre rappere. Det kommer der altid et absurd tvist ud af til sidst.

- Tit bliver det så mørkt og langt ude, at det faktisk bliver sjovt. For eksempel rapper han: 'How you gonna breast feed me Mom? You ain't got no tits!'

- Det er netop numre som dette, der har gjort ham upopulær i de konservative kredse, der jo mente, at han fordærvede deres børn. Han går altid lige skridtet videre end andre, men det er også det, der gør, at andre elsker ham.

0:00

Findes på ’The Slim Shady LP’, 1999.

(© Getty Images)

Rap God

- Det her er et nummer fra hans forrige album ’The Marshall Mathers LP2’ og en teknisk magtdemonstration. Det er så svært, det han gør her, og der er så få, der ville kunne skrive det og udføre det sådan, som han gør.

- Hans flow starter stille og roligt og sættes så op i tempo, og man forstår slet ikke, hvordan hans tunge kan følge med de rim. Han fyrer virkelig mange stavelser afsted på kort tid, og alligevel er man ikke i tvivl om, at han siger rigtige ord. Det går stærkt, og du bliver ved med at opdage betydninger og lag i det nummer, jo mere du hører det.

- Han går virkelig ind og sætter barren for, hvad man teknisk kan med rap – det er en stor inspiration.

0:00

Findes på ’The Marshall Mathers LP2’, 2013.

(© Getty Images)

Stan

- Hele stemningen omkring det her nummer giver mig kuldegysninger – man kan bare sætte sig tilbage og lytte til historien. Jeg får nærmest en imaginær video oppe i mit hoved, fordi den er så velfortalt, så jeg har opfundet min egen billedeside til den.

- Det er en super gribende brevudveksling mellem Eminem og en fan, og nummeret får vist ham fra en mere menneskelig side. Han giver os et indblik i, hvordan det må være at være forbillede for så mange mennesker på både godt, men mest ondt.

- Der er så mange følelser i ’Stan’, og hvis man overhovedet ikke bliver suget ind i det her nummer, så har man ikke fortjent det og kommer aldrig til at forstå det.

0:00

Findes på ’The Marshall Mathers LP’, 2000.

(© Getty Images)

Lose Youself

- Hvilken anden end den her, hører til på førstepladsen? Sangen er fra soundtracket til hans film ’8 Mile’ og vandt en Oscar for bedste originale sang. Jeg har godt nok set den film mange gange.

- Det er et utroligt vellavet og velskrevet nummer, og kendte man ikke Eminem før, så gjorde man det i hvert fald efter ’8 Mile’. Man kan jo sætte det på i byen i dag, og så kan folk rappe med.

- Filmen betød også, at freestylerap blev mere folkelig herhjemme. MC Fight Night eksisterede godt nok også før filmen, men efter ’8 Mile’ stak det helt af, og konkurrencen fik et meget bredere publikum, siger Esben Nicolajsen og runder af:

- Den handler meget om at gribe nuet, kigge sig selv i spejlet og sige: ’Nu gør jeg det’. Det kender jeg fra, når jeg har freestyle-rappet. At det er nu eller aldrig. Ellers taber du øjeblikket.

0:00

Findes på soundtracket til filmen ’8 Mile’, 2002.

FacebookTwitter