Dansk sangerinde roses til skyerne verden over: Guddommelig englesang

Else Torp synger side om side med rockcrooneren Nick Cave på hans nye album – og bliver rost i anmeldelse efter anmeldelse.

Else Torp for ros for sin duet med Nick Cave - og er også med i dokumentarfilmen 'One More Time With Feeling', der blev vist i forbindelse med udgivelsen af Nick Caves nye album. Billedet her er taget på filmsættet i London. (Foto: Kerry Brown)

Popstjernen Kylie Minogue har gjort det, rockstjernen P.J. Harvey har gjort det – og nu har også danske Else Torp sunget sammen med verdensstjernen Nick Cave.

Efter at hans nye album udkom for syv dage siden, er roserne væltet ned over den danske sopran-sanger. Hun medvirker på det følelsesladede nummer ’Distant Sky’, der er blevet til i Nick Caves personlige sorg over at miste sin teenagesøn.

- "Distant Sky" lyder i første omgang som en simpel opfordring til at flygte, men når den guddommelige danske sangerinde Else Torp træder ind, hæver det sangen hæver til en verdslig udgave af den sidste olie, skriver det anerkendte amerikanske musiksite Pitchfork.

Andre anmeldere kalder blandt andet Else Torps vokal-indsats for ” engleklingende” (VG), ”æterisk” (Rolling Stone) og en ”helende sang”, ”halv godnatsang, halv hymne” (Stereogum).

Får mails om at verden nu er bedre

Og det er ikke bare mange anmeldere, der har bidt mærke i Else Torps smukke bidrag til sorgbearbejdelsen. Den klassisk skolede sangerinde har den sidste uge modtaget masser af mails fra mennesker, hun slet ikke kender – men som er blevet rørt af hendes sang:

- Der er nogen, der skriver, at verden nu er et bedre sted for dem. Det er meget rørende, siger Else Torp, DR Kultur fanger hende i telefonen.

- Folk er virkelig berørt af det. Men albummet som helhed er en form for outlet for den slags følelser, som Nick Cave meget modigt stiller til rådighed her.

Hør Nick Cave og Else Torp på 'Distant Sky' her - artiklen fortsætter nedenunder:

Else Torps samarbejde med Nick Cave begyndte faktisk med, at han var fan af hendes vokalgruppe.

Sammen med sit band The Bad Seeds udvalgte Nick Cave i 2014 sange til musikmagasinet MOJOs gratis cd’er. Her erklærede de sig som fans af dirigenten Paul Hilliers Theatre of Voices, og valgte sangen ’My Heart’s In The Highlands’, hvor Else Torp synger akkompagneret af et orgel.

Tog autografer med til Nick Cave

Da Nick Cave sidste år optrådte i koncerthuset, medbragte Else derfor en cd til rockcrooneren – signeret af hele ensemblet. Sikkerhedsfolk forhindrede hende i at overrække den personligt – men Else Torp fik kort efter et lille fanbrev igen fra Nick Cave, som hun stillede på sit skrivebord.

Affotografering af magasinet MOJO, hvor Nick Cave roser Else Torp og vokalgruppen Theatre of Voices.

Det var i maj måned. I juli faldt Caves søn ud fra en klippe og døde. I det tidlige efterår ringede Nick Caves management så til Else:

- De spurgte, om jeg ville arbejde sammen med ham. De sendte en skitse af en sang og jeg talte med Cave i telefonen et par gange, men bagefter hørte jeg ikke noget i et stykke tid, fortæller Else Torp.

Tog i studiet med en dags varsel

Pludselig, den 31. oktober, blev Else bedt om at komme til Paris og indspille 1. november, altså dagen efter. Her mødte hun for første gang selv Nick Cave – og kom også ind i den særlige stemning, der var omkring tilblivelsen af det smertefulde album:

- Der var sådan en varm, tæt og næsten udmattet atmosfære over det. Meget sårbart, fortalt Else Torp sidste uge i et interview med P6 BEAT:

- Jeg havde ikke forventet at blive inviteret ind, ikke i sådan en grad. Det var en meget speciel, personlig oplevelse. Det overskyggede al nervøsitet og angst, jeg havde.

Else Torp og Nick Cave

  • Sangerinden Else Torp har sunget alt fra barok til ny musik, sunget som solist med en lang række orkestre og medvirket på over 30 cd'er. Hun er også tidligere chef for DR Kor - Pigekoret, Korskolen, DR KoncertKoret og DR VokalEnsemblet.

  • Nick Cave var først forsanger i australske The Birthday Party, men flyttede midt i 80'erne tiL Europa og dannede bandet Nick Cave & The Bad Seeds. Han er bredt kendt for 'Where The Wild Roses Grow', en duet med Kylie Minoque.

Facebook
Twitter