"Den violinspillende vikings" død omtales verden over

Den netop afdøde danske jazzlegende Svend Asmussen var også et stort navn i udlandet, særligt i USA. Det ses tydeligt i dag efter hans død.

Den "violinspillende viking" Svend Asmussen ses her under en koncert i 2002. (Foto: thorkild Amdi © Scanpix)

Han spillede med verdensstjerner som Duke Ellington, Benny Goodman og Fats Waller, men Svend Asmussen var også i sig selv et verdensnavn.

Det står atter tydeligt nu – dagen efter hans død – for tabet af den danske jazzlegende markeres ikke bare i danske medier, men også i flere udenlandske.

Blandt andre amerikanske Billboard, svenske Dagens Nyheter, franske Le Figaro og skotske The Herald har noteret, at "den violinspillende viking" er død.

I Washington Post er der en længere nekrolog om Svend Asmussen, der kunne være fyldt 101 år senere denne måned.

Her skriver skribent Adam Bernstein blandt andet følgende rosende ord om danskeren:

- Han kunne spille charmerende jazzballader som sin kendingssang ’June Night’ og engagere sig i vaudeville-agtige narrestreger og drillerier med sine bandmedlemmer, indtil sangene blev fantastisk udfordrende.

Derudover beskriver Washington Post danskeren som en "swingende violin-virtuos og ukuelig showmand" og fremhæver albummet ’Duke Ellington’s Jazz Violin Session’ sammen med den amerikanske legende som et af karrierens absolutte højdepunkter.

Svend Asmussen døde i går, 100 år gammel, og var indtil 2010 aktiv med violinen, indtil en blodprop lammede hans højre side.

Facebook
Twitter