Derfor var Avicii så stor: Han tog dance-musikken ud af klubben

Den svenske superstjerne-DJ, som døde i går, nedbrød grænser og gav genren helt nye fans.

Den svenske DJ-superstjerne Avicii sprængte grænserne og fandt et nyt publikum til dance-musikken. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Fredag aften ramte nyheden om, at den svenske superstjerne-DJ Avicii var blevet fundet død på sit værelse på et hotel i den arabiske oliestat, Oman.

Svenskeren, der var døbt Tim Bergling, blev kun 28 år, men han nåede at sætte et stort aftryk på musikverdenen.

Ikke kun indenfor EDM-genren, den elektroniske dance-musik, men i særdeleshed også fordi han mere end nogen anden formåede at nedbryde grænserne og sørge for, at dance-musikken nåede ud til et bredere publikum.

Efter hans død er Avicii blevet hyldet meget bredt, alt fra den svenske statsminister, det svenske kongehus til Madonna og super DJ-kollegaer som Calvin Harris og David Guetta har skrevet om, hvor stort et tab, den unge svenskers død er.

Bannerfører for en genre

Musikredaktør på P3, Mathias Buch Jensen, forklarer, hvad det var, der gjorde den svenske musiker, producer og DJ til noget helt unikt.

- Avicii var bannerfører for en genre, på samme måde som U2 og Simple Minds var det for 80’ernes stadionrock, Nirvana var det for grungebølgen i start 90’erne, og Dr Dre var det for rap og hiphop-musikken.

- Han sørgede for at bryde grænserne og rykkede dance-musikken ud af klubben. EDM blev det nye pop og er det stadigvæk.

En af måderne at få den elektroniske dance-musik ud til et nyt publikum var at krydse det med andre og uventede genrer.

- Hvor andre ville sige "det kan man ikke, det kan ikke lade sig gøre", så gjorde han det bare. Hvornår har man ellers hørt dance-musik på country-radiostationer – og omvendt? Det formåede han med numre som ’Wake me up’ og ’Hey Brother’.

Men ligegyldigt hvilken genre Avicii havde kastet sig over, så ville han formentlig være slået igennem, konstaterer Mathias Buch Jensen.

- Som så mange andre svenske musikere var han meget dygtig til at lave fængende melodier, men han var det på et helt nørdet niveau. Og med sin kompromisløshed ville han sikkert også være slået igennem, hvis han havde lavet rock eller noget helt tredje.

Turné-livet tærede

Avicii blev i stedet en af den elektroniske dance music’s største navne i en meget tidlig alder. Turne-livet tog hårdt på ham, og for et par år siden stoppede han helt med at optræde. Siden har han i en dokumentar åbent fortalt om et stort alkoholforbrug og et svigtende helbred, der udmøntede sig en galdeblære og en blindtarm, der måtte bortopereres, samt en kronisk bugspytkirtelbetændelse.

- Fordi han blev så stor i så tidlig så tidlig en alder, var der også mange forventninger til ham. Og det pres, der var på ham for hele tiden at levere, det har ikke været sundt for ham, vurderer Mathias Buch Jensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk