'Det er en kæmpe bombe': Beyonce og Kanye West kan have fået hjælp på hitlister

Musiktjenesten Tidal kan have manipuleret med antallet af afspillede sange for to mega stjerner.

Beyonce er her netop færdig med at optræde ved sidste års Grammy-uddeling i Los Angeles. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Norsk journalistik har skabt røre i musikbranchen.

Således kan avisen Dagens Næringsliv fortælle, at der på den norsk-udviklede musiktjeneste, Tidal, har været mere end 320 millioner falske afspilninger af sange fra Kanye West-albummet "The Life of Pablo" og Beyonce-albummet "Lemonade".

På Tidal bliver brugernes afspilninger logget, og en gruppe forskere fra Norges tekniske og naturvidenskabelige universitet har analyseret afspilningsloggene og fundet, at der er et sirligt i mønster i, hvornår brugeren lytter til Beyonce og Kanye West.

Avisen fremlægger analysen, men ikke logfilerne, de har fået af en kilde. DR Nyheder har ikke haft mulighed for selv at se logfilerne.

Det er trist for musikbranchen, mener musiker, producer og Tidal-bruger Halfdan E. Nielsen.

- Tidals ophav var, at de ville streame i god kvalitet og betale kunstnerne ordentligt. Så det her er totalt "fall from grace", det er virkeligt demoraliserende og en kæmpe bombe i musikbranchen, siger Halfdan E. Nielsen til DR Nyheder.

Et eksempel på de falske afspilninger er, at præcist 14 minutter og 59 sekunder over hvert klokkeslet dagen igennem afspilles sangene fra albummene til stor undren for brugerne.

- Det er noget vrøvl. Det er jo helt sindsygt, siger Halfdan E. Nielsen, da den norske journalist Markus Tobiassen fra Dagens Næringsliv viser ham, at det album, han har hørt tredjemest nogensinde, er Beyonces Lemonade.

Sammenlagt er 1,7 millioner Tidal-brugere berørt.

Klokken 9:03, 11:03, 13:03, og 15:03

Halfdan E. Nielsen fortæller, at han ikke havde nogen ide, om hvad de norske journalister ville tale med ham om:

- Da de sætter kamera op og begynder at sætte lys, siger jeg: Hallo, hvad drejer det her sig om, husker Halfdan E. Nielsen.

Journalisten Markus Tobiassen begynder med at få bekræftet, at Halfdan E. Nielsen har været Tidal-bruger siden den og den dato.

- Det var helt korrekt, siger Halfdan E. Nielsen.

Så spørger Markus Tobiassen ind til hans aflytninger i december, og om det stemte, at han havde hørt en given juleplade flere gange i løbet af den måned.

- Det var også helt korrekt, siger Halfdan E. Nielsen, der nu var blevet meget mistænksom, omkring, hvad interviewet i virkeligheden handlede om.

Derefter bliver han forevist afspilningsloggene fra perioden efter Beyonces album Lemonade udkom, og der tegner sig et noget mystisk mønster:

- I løbet af flere dage afspiller jeg hele albummet klokken 9:03, 11:03, 13:03, og 15:03. Det er tydeligt, at det en computer, der genererer de afspilninger, slår Halfdan E. Nielsen fast.

Han husker, at han, da albummet udkom, kun hørte halvdelen af det, fordi det var "kedeligt".

Lille økonomisk gevinst

De falske afspilninger af Beyonce og Kanye West har angiveligt medført, at de to kunstneres pladeselskaber har modtaget flere penge fra tjenesten, end de var berettiget til. Tjenesten Tidal er ejet af musiker og ægtemand til Beyonce, Jay-Z, og blandt aktionærerne er blandt andre også Beyonce og Kanye West.

Men ifølge Halfdan E. Nielsen vil de falske afspilninger kun medføre en økonomisk gevinst for kunstneren i omegnen af en halv million danske kroner. Og de to superstjerner mangler ikke ligefrem penge.

- Jeg tror, at det handler om, de stiger på hitlisterne over mest afspillede albums, siger han.

Eksempelvis har Kanye West-albummet The Life of Pablo nu i 103 uger ligget på top 100 over de mest streamede albums på verdensplan.

Beyonces Lemonade handler om hendes mand Jay-Z's sidespring, og Halfdan E. Nielsen har en teori om, at den utro ægtemand med falske afspilninger forsøger at råde bod.

Tidal afviser, at tjenesten skal have manipuleret med tallene eller have fusket med betalingen til rettighedshaverne.